Αγαπητή κυρία υφυπουργέ,
Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να σας κάνουμε κοινωνό του προβληματισμού και της ψυχικής δοκιμασίας μας που προέκυψε κατά τη διαδικασία συνταιριάσματος μεταξύ των παιδιών που βρίσκονται στα ιδρύματα και των υποψήφιων ανάδοχων/θετών γονέων, σε συνδυασμό με την προβολή του προγράμματος και την διαφήμιση της «εύρυθμης» λειτουργίας του στα ΜΜΕ.
Αναγνωρίζοντας ότι η διαδικασία προχώρησε με γρήγορο ρυθμό σύμφωνα με τις υποσχέσεις σας, δυστυχώς βρεθήκαμε ξανά μπροστά σε μια ακόμη μεγάλη ψυχική δοκιμασία αφού κατά την λειτουργία της πλατφόρμας, πολλά από τα προτεινόμενα ταιριάσματα αφορούσαν παιδιά τα οποία ήδη είχαν τοποθετηθεί σε άλλη οικογένεια. Αυτό που συνέβη και συνεχίζεται να συμβαίνει μέχρι και σήμερα, δημιουργεί ανασφάλεια και άγχος και για όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους θετούς/ανάδοχους γονείς , ακόμη κι εκείνους οι οποίοι μπορεί να μην δοκιμάστηκαν προσωπικά, αλλά το γεγονός ότι το βίωσαν άλλοι, προκαλεί σε όλους/ες μας μεγάλη ψυχική αναστάτωση, έντονο προβληματισμό και έλλειψη εμπιστοσύνης για το πρόγραμμα υιοθεσιών/αναδοχών, το οποίο παρουσιάζεται στα ΜΜΕ ως ένα κοινωνικό πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί ακολουθώντας τις καλές πρακτικές, και είναι εκσυγχρονισμένο και άρτιο στη λειτουργία του. Από όλες αυτές τις εξαγγελίες σας όλων των τελευταίων εβδομάδων που παρακολουθούσαμε με ελπίδα και καλοπιστία ,τίποτα δεν μας προϊδέαζε ότι θα χρειαζόταν να δοκιμαστούμε για ακόμα μια φορά ,αφού έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι από εμάς επωμιζόμαστε το ψυχικό φορτίο της χρόνιας αναμονής!
Θα πρέπει να σας αναφέρουμε επίσης ότι η έναρξη της διαδικασίας του συνταιριάσματος δεν ήταν ψυχική δοκιμασία μόνο για μας, αλλά και για τους κοινωνικούς λειτουργούς στους οποίους δεν δόθηκε απολύτως κανένα χρονικό περιθώριο να μελετήσουν και να επεξεργασθούν την όλη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι εστάλησαν έγγραφες οδηγίες στις υπηρεσίες την Παρασκευή 3/7/20 και το συνταίριασμα ξεκίνησε την Δευτέρα 6/7/20! Μάλιστα πολλοί κοινωνικοί λειτουργοί για την έναρξη του συνταιριάσματος ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ κάτι που φυσικά δεν είναι σωστό και υπονομεύει την αξιοπιστία του προγράμματος.
Επιπλέον, των ανακριβειών σε σχέση με τα διαθέσιμα παιδιά, διαπιστώθηκε ένα ακόμη πρόβλημα. Σύμφωνα με τις οδηγίες που εστάλησαν στους αρμόδιους φορείς για το συνταίριασμα προβλέπεται ότι θα ενημερωνόμαστε για το προφίλ ,το ιστορικό του παιδιού και τις ανάγκες του (πχ. ψυχοπαιδαγωγικές, ιατρικές ανάγκες) μόνο από ότι μας μεταφέρεται ως πληροφορία από τους δύο εμπλεκόμενους κοινωνικούς λειτουργούς. Δεν προβλέπεται καμία δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρικές εξετάσεις και διαγνωστικές βεβαιώσεις που αφορούν την υγεία του παιδιού και δεν προβλέπεται η δυνατότητά μας να ενημερωθούμε απευθείας από τους επαγγελματίες που έχουν γνωρίσει και εξετάσει το παιδί. Μας είναι πραγματικά αδιανόητο να μας μεταφέρεται ως απλή πληροφορία ένας επιστημονικός όρος (πχ. νεανική αρθρίτιδα) από έναν επαγγελματία ο οποίος, παρά την όποια καλή διάθεση του να μας βοηθήσει , δεν έχει την επιστημονική κατάρτιση να μας περιγράψει την συγκεκριμένη διάγνωση και να απαντήσει στις όποιες ερωτήσεις μας. Η πρακτική αυτή θεωρούμε ότι δεν προστατεύει επαρκώς το δικαίωμα των παιδιών που ζουν στα ιδρύματα, να τοποθετούνται σε οικογένειες που γνωρίζουν πλήρως και επαρκώς το σύνολο των αναγκών τους, έτσι ώστε να εξετάζεται τόσο από τους ίδιους όσο και από τους κοινωνικούς λειτουργούς το αν πράγματι μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές. Αντίστοιχα, το να παρεμποδίζεται η πλήρης και ορθή ενημέρωσή μας όσον αφορά το ιστορικό του παιδιού και των θεμάτων που αφορούν την υγεία του είναι κάτι το οποίο παραβιάζει και από όλους εμάς τους υποψηφίους θετούς/ανάδοχους γονείς το δικαίωμα στο να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι καθοριστικές για την ζωή μας.
Ένα άλλο ανησυχητικό φαινόμενο που παρουσιάστηκε στα συνταιριάσματα είναι το γεγονός ότι κοινωνικοί λειτουργοί των ιδρυμάτων ζητάνε από το υποψήφια θετά/ανάδοχα ζευγάρια να επαναξιολογηθεί η καταλληλότητά τους και από τους ίδιους! Έτσι, ένα άτομο ή ζευγάρι που έχει περάσει την όλη διαδικασία της κοινωνικής έρευνας, έχει βεβαιωθεί η καταλληλότητά του από Δημόσιο Φορέα και έχει εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο ανάδοχων/θετών γονέων, καλείται να περάσει ξανά τη δοκιμασία της κοινωνικής έρευνας, τίθεται εκ νέου υπό αμφισβήτηση η καταλληλότητά του ως γονέας -με όλο το ψυχικό κόστος που αυτή η “υπό -αμφισβήτηση” κατάσταση φέρει, αφιερώνει εκ νέου χρόνο και χρήμα για να ανταπεξέλθει στο χρονικό και ταξιδιωτικό κόστος της όλης διαδικασίας και σε όλη αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκεται εκτός της επίσημης διαδικασίας άλλων συνταιριασμάτων. Πάνω απ’ολα όμως το ζευγάρι/άτομο αυτό καθίσταται ευάλωτο στην αυθαιρεσία του κάθε επαγγελματία και ιδρύματος που αυτόβουλα καθορίζουν μια διαφορετική διαδικασία από αυτή που υποτίθεται ορίζει ο νόμος και θα έπρεπε να ισχύει για όλους.
Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι κατά την προώθηση του προγράμματος υιοθεσιών/ αναδοχών στα ΜΜΕ διαπιστώσαμε έκθεση των προσώπων των παιδιών που ζουν μέσα στα ιδρύματα, κάτι που αντιβαίνει στο δικαίωμα διατήρησης της ιδιωτικότητάς τους, όπως επίσης και προβολή μωρών στις αγκαλιές πολιτικών προσώπων, που δημιουργεί στην κοινή γνώμη την αίσθηση ότι το πρόγραμμα υιοθεσίας/αναδοχής αφορά μόνο βρέφη, τη στιγμή που τα περισσότερα διαθέσιμα παιδιά είναι μεγαλύτερων ηλικιών.
Εμείς ως ομάδα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις πολιτικές και τα προγράμματα παιδικής προστασίας της χώρας με κάθε τρόπο και πέραν από κάθε κομματισμό όπως το κάναμε από την πρώτη στιγμή.
Περιμένουμε από εσάς:
1) Να μας πείτε ποιος έχει την επιστημονική ευθύνη για όλα τα αναφερόμενα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και παρουσιάζονται στην διεργασία του συνταιριάσματος. Να μας εξηγήσετε δημόσια γιατί δεν ήταν δυνατή η πρόβλεψη των αναφερόμενων προβλημάτων και γιατί δεν λήφθηκαν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα.
2) Να πάρετε άμεσα μέτρα έτσι ώστε να λυθούν τα αναφερόμενα προβλήματα όχι με κατά περίπτωση παρεμβάσεις αλλά με διορθωτικές και επεξηγηματικές εγκυκλίους που θα στέλνετε σε όλους τους αρμόδιους φορείς και χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε να παρουσιαστεί κάπου πρόβλημα για να στείλετε την απαραίτητη πληροφόρηση.
3) Να πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να επιβληθεί η καθολική εφαρμογή του νόμου που αφορά τις υιοθεσίες/αναδοχές έτσι ώστε να εγγυηθείτε την διαφάνεια του προγράμματος και να μην επιστρέψουμε στο παλιό καθεστώς με τις σκιώδεις διαδικασίες που χαρακτήριζαν πολλές από τις υιοθεσίες που πραγματοποιούνταν από τα ιδρύματα.
4) Το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ) να έχει πιο ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος υιοθεσιών/αναδοχών δεδομένου ότι μπορεί να πάρει και την επιστημονική ευθύνη για την διαχείριση διεργασιών όπως το “συνταίριασμα” το οποίο απαιτεί συγκεκριμένη τεχνογνωσία.
5) Να σταματήσει η έκθεση των παιδιών στα ΜΜΕ και να προστατευτεί η ιδιωτικότητά τους. Με αγωνία,
Η ομάδα “ΔΕΣΜΟΙ ΚΑΡΔΙΑΣ” - ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΘΕΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΓΟΝΕΙΣ