Η κ. Ζούτσου μας υποδέχτηκε στην Αιδηψό και μας απάντησε σε σημαντικές ερωτήσεις γύρω από την τράπεζα αίματος και την ανάγκη συλλογής αίματος. Κυρία Ζούτσου, ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία που μας δίνετε να μιλήσουμε για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η αιμοδοσία. Πόσα χρόνια ενεργοποιείται ο Αιμοδοτικός Σύλλογος στη Βόρεια Ευβοια;
Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να αναδείξουμε τη δράση του Συλλόγου Αιμοδοτών Αιδηψού - Ιστιαίας. Ο Σύλλογος Αιμοδοτών Αιδηψού - Ιστιαίας άρχισε από το 1985 δειλά δειλά και επίσημα από το 1987, δηλαδή η τράπεζα λειτουργεί 32 ολόκληρα χρόνια.
Η τράπεζα αίματος του Συλλόγου καλύπτει κυρίως τις ανάγκες των ανθρώπων με μεσογειακή αναιμία. Πείτε μας λίγα λόγια για την συγκεκριμένη ασθένεια και για ποιο λόγο χρειάζονται αίμα οι άνθρωποι αυτοί;
Οι άνθρωποι με μεσογειακή αναιμία πάσχουν από μία ασθένεια όπου ο οργανισμός τους δεν μπορεί να αναπαράγει ερυθρά αιμοσφαίρια και γι’ αυτό το λόγο έχουν την ανάγκη της μετάγγισης αίματος. Η συχνότητα της μετάγγισης εξαρτάται από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά συνήθως για όλους είναι ανά 15 έως 20 ημέρες, και χρειάζονται 2 έως 3 φιάλες αίμα κάθε φορά.
Πως ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας της τράπεζας αίματος;
Η ιδέα ξεκίνησε λόγω του προβλήματος υγείας των παιδιών μας. Το κράτος δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών μας σε αίμα ,οπότε αναγκαστήκαμε να προβούμε σε αυτή την ενέργεια. Ετσι δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Αιμοδοτών Αιδηψού - Ιστιαίας με την υποστήριξη του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και των γονέων της περιοχής.
Η αιμοδοσία καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των παιδιών με μεσογειακή αναιμία, της Βόρειας Εύβοιας;
Ναι οι ανάγκες καλύπτονται, εφόσον και η προσέλευση του κόσμου είναι πάντοτε τακτική.
Πόσα άτομα χρησιμοποιούν το αίμα που συλλέγεται;
Γύρω στα 10 άτομα.
Αν κάποιος άνθρωπος γίνει εθελοντής αιμοδότης, μπορεί να χρησιμοποιήσει το αίμα που έδωσε, αν χρειαστεί, για κάποιο δικό του άνθρωπο;
Φυσικά και μπορεί. Βάσει ενημέρωσης του υπουργείου υγείας, πρώτα προηγούνται οι συγγενείς πρώτου βαθμού και έπειτα οι υπόλοιποι.
Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα πράγματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αιμοδοσία. Μπορούν όλοι να δώσουν αίμα και ποια είναι η προετοιμασία ενός αιμοδότη;
Κάθε άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18 χρονών εως 60 μπορεί άφοβα να δείνει αίμα 3-4 φορές το χρόνο. Το έμπειρο συνεργείο αιμοληψίας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» έρχεται εδώ σε εμάς στην Β. Εύβοια, συνήθως τον Οκτώβριο και τον Απρίλιο. Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Βασική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος αιμοδότης είναι να μην έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Από το προηγούμενο βράδυ να μην έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, τις τελευταίες 10 ημέρες να μην έχει πάρει αντιβίωση, ασπιρίνη και την ίδια ημέρα της αιμοδοσίας να μην έχει πάρει το πρωί χάπι για την πίεση και οποιοδήποτε πρωινό φάρμακο.
Υπάρχουν κάποιες παρενέργειες από την αιμοδοσία; Επιβαρύνεται ο οργανισμός του δότη;
Οχι, δεν υπάρχουν παρανέργειες, αντιθέτως βοηθάει στην ανανέωση του αίματος και ιδίως στα άτομα με υψηλό αιματοκρίτη. Η αιμοδοσία είναι τελείως ανώδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
Γίνονται κάποιες εξετάσεις πριν ληφθεί το αίμα;
Βεβαίως και γίνονται. Από το ιατρικό προσωπικό του συνεργείου αιμοληψίας γίνεται μέτρηση αιμοσφαιρίνης και πίεσης.
Μετά την αιμοληψία στην τράπεζα αίματος γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις για τον προσδιορισμό της ομάδας αίματος, έλεγχος για το αντιγόνο της ηπατίτιδας Β – C , έλεγχος για το αντίσωμα κατά του ιού που προκαλεί το AIDS.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε οτι δεν μολύνεται κανείς από AIDS ή άλλο λοιμώδες νόσημα δίνοντας αίμα.
Αν δώσει κάποιος αίμα σε άλλη αιμοδοσία ή νοσοκομείο μπορεί να το στείλει στην τράπεζα αίματος του Συλλόγου Αιμοδοτών Αιδηψού - Ιστιαίας;
Ναι, μπορεί χρησιμοποιώντας το όνομα και τον κωδικό (αριθμό μητρώου αιμοδοτών) του συλλόγου.Καλό θα ήταν να ενημερώσει και την υπεύθυνη του συλλόγου για να γνωρίζουμε πότε έγινε η διαδικασία.
Η τράπεζα αίματος μπορεί να δώσει σε άλλο νοσοκομείο αν χρειαστεί ο αιμοδότης ως ασθενής;
Βεβαίως, σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της Ελλάδος.
Μάθαμε οτι η τράπεζα αίματος του Συλλόγου Αιμοδοτών Αιδηψού - Ιστιαίας έχει δεχτεί συγχαρητήριες επιστολές για τη συνεισφορά της από το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» καθώς και από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Μοτοσυκλετιστών Ελλάδος. Πόσο δύσκολο είναι να ευαισθητοποιήσει κάποιος τους ανθρώπους και να τους μαζέψει για ένα τόσο σημαντικό σκοπό;
Είναι πολύ δύσκολο. Καταρχήν ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος για την σοβαρότητα της ασθένειας. Φοβάται την διαδικασία η οποία όπως αναφέραμε είναι πολύ απλή και ακίνδυνη και θεωρεί οτι δεν θα βρεθεί ποτέ στη δύσκολη θέση ώστε να χρειαστεί μετάγγιση αίματος.
Παρόλες τις δυσκολίες εσείς όμως συνεχίζετε ακάθεκτοι. Τι είναι αυτό που σας ωθεί να ξεπερνάτε τις αντιξοότητες;
Η ανάγκη των παιδιών και των συναθρώπων μας που το χρειάζονται.
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυξημένη δημιουργία συλλόγων αιμοδοσίας. Αυτό βοηθάει στο να μαζευτούν περισσότεροι αιμοδότες ή απλά μοιράζονται οι ιδιοι και ιδιοι;
Δυστυχώς οι πολλές τράπεζες αίματος διασπούν τον κόσμο γιατί οι συνειδητοποιημένοι αιμοδότες είναι σχετικά λίγοι. Καλό θα ήταν να είναι λιγότερες και φυσικά να ανανεώνονται διαρκώς με νέους αιμοδότες. Ο κόσμος είναι σημαντικό να καταλάβει ότι η ανάγκη για αίμα δεν γνωρίζει ηλικία, φυλή και χρώμα. Είναι μια ανιδιοτελής προσφορά ζωής από τον άνθρωπο στον άνθρωπο και δεν επιβαρύνει καθόλου τον οργανισμό του αιμοδότη. Αυτό σημαίνει ότι δίνοντας αίμα προσφέρουμε ζωή σε κάποιον συνάνθρωπό μας αλλά έχουμε και τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας αν παραστεί ανάγκη.
Επίσης κάτι που πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα, είναι ότι το αίμα λαμβάνεται και χορηγείται σε αυτούς που το έχουν ανάγκη εντελώς δωρεάν.
Ο κάθε εθελοντής αιμοδότης κατά την προσέλευση του χρειάζεται να έχει μαζί του τον αριθμό ΑΜΚΑ , τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του και τον αριθμό δελτίου ταυτότητας.
Για τους αλλοδαπούς που δεν έχουν αριθμό ΑΜΚΑ , χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ΑΡΙΘΜΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ.
Κάθε αιμοδότης παραλάμβανει και την ηλεκτρονική κάρτα αιμοδότη.
Ευχαριστούμε κ. Ζούτσου για τις σημαντικές αυτές πληροφορίες. Θα μας πείτε πότε θα γίνει η επόμενη αιμοδοσία και πώς μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας;
Το συνεργείο αιμοληψίας θα επισκεφτεί την Βόρεια Εύβοια αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο. Σας περιμένουμε λοιπόν τις παρακάτω ημέρες και ώρες:
Παρασκευή 13/4/2018 στον Αγ. Γεώργιο Λιχάδας στο αγροτικό ιατρείο 17.00μμ με 21.00μμ
και στα Γιάλτρα πάλι 17.00μμ με 21.00μμ
Σάββατο 14/4/2018 στην Ιστιαία στο Κέντρο Υγείας ώρες 10.00πμ με 14.00μμ και 16.00μμ με 20.30μμ
Κυριακή 15/4/2018 στα Λουτρά Αιδηψού στην αίθουσα του ΕΟΤ 9.00πμ με 13.30μμ
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Αιμοδοτικό Σύλλογο Β. Εύβοιας στα τηλέφωνα 6974-227425 & 22260-23156
ΣΣ: τη συνεντευξη για τον ΔΙΑΥΛΟΣ News πήρε η Ασημίνα Ντέλιου