Τα νεφρά είναι δύο πολύ δραστήρια «χημικά εργοστάσια» που επίσης ρυθμίζουν τα επίπεδα νατρίου, καλίου και άλλων ουσιών στο σώμα, παράγουν ορμόνες που επηρεάζουν τη λειτουργία των διαφόρων οργάνων, συμβάλλουν στην παραγωγή της ενεργής μορφής της βιταμίνης D ώστε να παραμένουν δυνατά τα οστά και ελέγχουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Μια δυσλειτουργία των νεφρών έχει ευρύ φάσμα επιπλοκών για τη συνολική λειτουργία του οργανισμού και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επεισοδίων, όπως ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Φροντίστε λοιπόν να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να εξασφαλίσετε την καλή λειτουργία των νεφρών σας. Μια καλή αρχή είναι να κόψετε τις παρακάτω κακές συνήθειες που αποδεδειγμένα επιβαρύνουν τα νεφρά.
1. Καταναλώνετε συχνά συσκευασμένα τρόφιμα:
Τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε αλάτι. Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μέσω της διατροφής έχει σαν αποτέλεσμα τα νεφρά να καταπονούνται διπλά για να καταφέρνουν να απομακρύνουν την ποσότητα που δεν χρειάζεται ο οργανισμός.
2. Δεν προσέχετε την πίεσή σας:
Η αρρύθμιστη υπέρταση μακροπρόθεσμα προκαλεί φθορές στα αιμοφόρα αγγεία που καταλήγουν στα νεφρά καθώς και στα ίδια τα νεφρά.
3. Πίνετε ελάχιστο νερό:
Αν ο στόχος των 8 ποτηριών νερό την ημέρα σάς φαίνεται άπιαστος, θα χαρείτε να μάθετε ότι ακόμη και με έξι ή και μόλις τέσσερα ποτήρια νερό την ημέρα τα νεφρά σας θα καταφέρνουν να λειτουργήσουν σχετικά καλά αν επί του παρόντος μένετε στα ένα με δύο ποτήρια την ημέρα.
4. Δεν προσπαθείτε να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά:
Τα περιττά κιλά επιβαρύνουν κάθε όργανο και σύστημα του σώματος και τα νεφρά δεν αποτελούν εξαίρεση. Πιο συγκεκριμένα, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, πάθηση που με τη σειρά της συμβάλλει στην εκδήλωση της νεφροπάθειας.
5. Κοιμάστε πολύ λίγο:
Η νεφρική λειτουργία ρυθμίζεται από τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης (κιρκάδιος ρυθμός), ώστε να συντονίζεται ο «φόρτος εργασίας» των νεφρών κατά τη διάρκεια του 24ώρου.
6. Δεν κινείστε αρκετά:
Η καθιστική ζωή συνδέεται, μεταξύ άλλων, και με προβλήματα στα νεφρά. Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη γιατί ακριβώς προκύπτουν προβλήματα λόγω των χαμηλών επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, είναι γνωστό ότι η άσκηση βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και τον μεταβολισμό της γλυκόζης, δύο παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των νεφρών.
πηγη: http://medicalnews.gr/a