Κάθε επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, στην δυτική Πελοπόννησο, θα συναντήσει στην περιήγησή του το Φιλιππείον. Έναν κυκλικό περίστυλο ναό αφιερωμένο στον Δία από τον Φίλιππο τον Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες αποτελούσαν κορυφαίο γεγονός για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και με βάση αυτούς γινόταν η χρονολόγηση των ιστορικών γεγονότων. Ετελούντο χωρίς καμία διακοπή στην Ολυμπία για 1170 χρόνια, από το 776 π.Χ. έως το 393 μ.Χ. Στους Ολυμπιακούς αγώνες συμμετείχαν μόνο Έλληνες από την κυρίως Ελλάδα και τις αποικίες. Ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος είχε λάβει μέρος στους αγώνες και είχε στεφθεί Ολυμπιονίκης.
Ακόμα και πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο οι Μακεδόνες τοποθετούσαν τις προγονικές τους ρίζες στο Άργος και πολλοί από τους βασιλείς τους χρησιμοποιούσαν την κεφαλή του Ηρακλή -του κατεξοχήν Έλληνα ήρωα- στα νομίσματά τους. Οι αρχαίοι Μακεδόνες είχαν την ίδια γλώσσα, την ίδια θρησκεία, τα ίδια ήθη, τους ίδιους μύθους και τους ίδιους ήρωες όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες.
Όση σχέση έχουν οι Πακιστανοί μετανάστες που έχουν έρθει και εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη άλλη τόση σχέση έχουν οι Σλάβοι κάτοικοι του κρατιδίου των Σκοπίων με τον Μέγα Αλέξανδρο και τους αρχαίους Μακεδόνες.
Το βασικό πρόβλημα όμως δεν είναι το τι πιστεύουν οι Σλάβοι των Σκοπίων για τον εαυτό τους, αλλά το αν οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν συναίσθηση και επίγνωση της βαριάς κληρονομιάς τους. Και αν τα έργα τους σήμερα είναι αντάξια των ένδοξων προγόνων τους.
Πάνος Τσεπενέκας
Πολιτικός Μηχανικός – συγγραφέας
10/1/2018