Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Search Our Site

Στην ιστοσελίδα square.gr βρήκαμε το πώς δώθηκαν τα τοπονύμια της Εύβοιας.

Εμείς διαλέξαμε και δημοσιεύουμε τα της Βόρειας Εύβοιας. Αν εχείς έχετε κάποια άλλη εκδοχή για το πώς δώθηκε ένα τοπονύμιο, περιμένουμε να μας το στείλετε με μήνυμα στη διεύθυνση του ΔΙΑΥΛΟΥ ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ).

Θα υπάρξουν και άλλες δημοσιεύσεις σε συνέχειες...

μέρος 1ο

Αγδίνες

Δύο είναι οι εκδοχές για την ονομασία: Η πρώτη υποστηρίζει πως όταν κάποιος είναι στην περιοχή αυτήν έχει απρόσκοπτη θέα, χωρίς φυσικά εμπόδια. Η δεύτερη και επικρατέστερη, οφείλεται στον «νονό» της, Αιγκτίν Αγά, που επί τουρκοκρατίας ήταν άρχοντας της περιοχής.

Αγία Άννα

Ιστορικοί ερευνητές αναφέρουν πως η «Αγιάννα» ιδρύθηκε από τον όσιο Χριστόδουλο, όταν ήρθε από την Πάτμο στην Εύβοια. Η ονομασία δόθηκε από εκείνον για να τιμήσει τη μητέρα της Παναγίας, την Αγία Άννα. Για χάρη του «βασιλικού» όμως «ποτίσθηκε» και η… Άννα, η μητέρα του Αλέξιου Α’ του Κομνηνού, που πρωτύτερα είχε «δωρίσει» την Πάτμο στον Χριστόδουλο!

Άγιος

Το όνομα αποτελεί φόρο τιμής σε κάποιον μυστηριώδη ιερέα! Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Εύβοια, ένας άγνωστος παππούλης ειδοποίησε τους κατοίκους του χωριού πως οι άπιστοι πλησίαζαν και πως υπήρχε κίνδυνος για μεγάλη σφαγή. Αμέσως οι χωρικοί έφυγαν και έτσι σώθηκαν. Θεώρησαν τότε πως ο άγνωστος ήταν ένας άγιος με τη μορφή γέρου! Έτσι ονόμασαν το χωριό τους «Άγιος».

Αιδηψός

Μία ονομασία με σεξουαλική ιστορία! Προήρθε από τα γνωστά ιαματικά λουτρά που υπάρχουν στην περιοχή. Στην αρχαιότητα θεωρούνταν θεραπευτικά για διάφορες παθήσεις στα γυναικεία γεννητικά όργανα! Το όνομα λοιπόν ίσως προκύπτει από τις λέξεις «αιδοίο» και «άπτομαι».

Αμέλαντες

Δύο διαφορετικοί «νονοί» διεκδικούν τη βάπτιση του χωριού. Ο πρώτος είναι ο Τούρκος πασάς Αμέλ Αγάς, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης ολόκληρης της περιοχής κατά την τουρκοκρατία. Δεύτερος διεκδικητής είναι ο ποταμός Νηλέας, που περνάει δίπλα από το χωριό. Μία παραφθορά του ονόματος του ποταμού (Μέλας: σκουρόχρωμος) ίσως βάπτισε την περιοχή.

Αρτεμίσιο

Το γνωστό ακρωτήριο ήταν αφιερωμένο στη θεά Άρτεμη. Εκεί βρισκόταν το ιερό της «Αρτέμιδος Προσηώας». Τον Αύγουστο του 480 π.Χ. ο ελληνικός στόλος προσάραξε εκεί, πριν ναυμαχίσει με τον περσικό. Στην αρχαία «Επιγραφή του Αρτεμισίου» αναφέρονται τα ονόματα 17 Δήμων της αρχαίας Εύβοιας.

Βάγιας Κατσός (πηγη: http://square.gr )

-- ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥΣ --

Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά αυτούς που τα υπογράφουν και οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι των γραφομένων τους. ο ΔΙΑΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται, όταν αυτές υπογράφονται.