ΑΒΙΤΑΜΙΝΩΣΕΙΣ - ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Αβιταμίνωση από Βιταμίνη Α.
Συμπτώματα: Ξηροφθαλμία, αδυνάτισμα, ελλειπή γονιμοποίηση, αποβολές, θάνατος των εμβρύων, καννιβαλισμό στις κουνέλες και τα αντισώματα του οργανισμού αδυνατούν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια διαφόρων ασθενειών. Τρόπος Αντιμετώπισης: Προσθέτουμε στις τροφές των κουνελιών την συγκεκριμένη Βιταμίνη ή χορηγούμε τροφή, που έχει αποκλειστικά τη συγκεκριμένη Βιταμίνη, όπως ο κίτρινος Αραβόσιτος. Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!
Αβιταμίνωση από Βιταμίνη Β.
Την Βιταμίνη Β την διακρίνουμε στις Βιταμίνες Β1 [Ανεπάρκεια Β1 (ή Ανευρίνη) ] και Β2 [Ανεπάρκεια της Β2 (ή Αντιαναιμικη)].
Συμπτώματα: Επιπλοκές στο νευρικό σύστημα του κουνελιού, σπασμούς, αδυνάτισμα, δερματικές ανωμαλίες από ανεπάρκεια της Β2 (ή Αντιαναιμικη).Έτσι τα αντισώματα του οργανισμού εξασθενούν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια που εμφανίζονται στον οργανισμό τους.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Χοριγήστε άπλετο χόρτο στο κουνελάκι σας! Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε μαγιά της μπύρας. Ως γνωστόν αυτά τα δύο είναι πλούσια σε Βιταμίνη β1 και β2
Αβιταμίνωση από Βιταμίνη C.
Συμπτώματα: Αιμορραγία ούλων και φλόγωση στόματος.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Το κουνελάκι πρέπει να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά . Συμβουλευτείτε κτηνίατρο! (Εννοείτε πως δίνουμε στα κουνελάκια φρέσκα φρούτα και λαχανικά και δεν τους τα δίνουμε ποτέ σε ηλικία κάτω των 4 με 5 μηνών! )
Αβιταμίνωση από Βιταμίνη D.
Συμπτώματα: Παρουσιάζεται ραχίτιδα, έντονη αρθρίτιδα όπου ο σκελετός του κουνελιού καθυστερεί να αναπτυχθεί.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Το κουνελάκι πρέπει να τρώει τροφές, όπως μουρουνέλαιο και ξηρές τροφές. Αποφεύγετε το σιτηρέσιο! Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!
Αβιταμίνωση απo Βιταμίνη Ε.
Συμπτώματα: Αποβολές και στείρωση.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Δώστε στο κουνελάκι σας σιτάρι!
ΑΝΑΙΜΙΑ:
Αίτια: Οφείλεται στη κακή διατροφή και συνεχής έλλειψη βιταμινών. Επίσης μπορεί να οφείλεται σε ένα μη υγιεινό περιβάλλον. Τέλος η έλειψη γάλακτος απο τη μητέρα στα νεογέννητα προκαλεί αναιμία λόγω της έλειψης απαιτούμενων βιταμινών που χρειάζονται για να αναπτυχθούν!
Τρόπος Αντιμετώπισης: Πρέπει να δημιουργήσετε ένα καταλληλο-υγειή περιβάλλον για να ζήσει το κουνελάκι σας. Τέλος πιο σημαντικό είναι να τρέφεται το κουνελάκι σας σωστα και όχι με γλυκίσματα απο τα pet shop(προτείνω φήραμα απο μαγαζι με κουνελοτροφές και πάρα πολύ χόρτο!).
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΊΣΤΕ ΤΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ
ΑΠΟΒΟΛΗ
Αίτια: Συνήθως οι αποβολές προέρχονται από άγχος, φόβο και ανησυχία.
Ένα άλλο αίτιο αποτελούν οι ασθένειες και οι μολύνσεις.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Κατά την διάρκεια της κυοφορίας, αποφεύγετε να κάνετε θόρυβο, απότομες κινήσεις και να ενοχλείτε τη κουνέλα.
Να υπάρχει πολύ νερό στο κλουβί της και να τρέφεται απο μία σωστή διατροφή(όχι γλυκίσματα).
Αποφεύγετε την παρουσία άλλου ζώου ακόμα και αν το γνωρίζει!
ΑΣΘΜΑ
Πρόκειται για μια ασθένεια πολύ μεταδοτική!!
Αίτια: Προκαλείται από καταρροή, που δεν αντιμετωπίστηκε όταν έπρεπε. (θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένη κατηγορία)
Συμπτώματα: Το κουνελάκι δείχνει πολύ εξασθενημένο και ταλαιπωρημένο και Βήχει. Τρόπος Αντιμετώπισης: Κρατείστε το μακριά απο υγρασία και ρεύματα. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο!
Β
ΒΛΕΝΝΟΡΡΟΙΑ
Πρόκειται για μια αφροδίσια ασθένεια. Ονομάζεται αλλιώς και Γονόρροια.
Αίτια: Προκαλείται από ένα μικρόβιο, τον "Γονόκοκκο", ο οποίος μεταφέρεται κατά τη σεξουαλική επαφή.
Συμπτώματα: Εμφανίζεται σαν βλεννώδες και πυώδες υγρό, το οποίο βγαίνει από την ουρήθρα. Μπορεί να προκαλέσει και άλλες παθήσεις, όπως αθρίτιδα, προστάτη, στένωση της ουρήθρας, τύφλωση, ακόμα και στειρότητα.
Τρόπος Αντιμετώπισης: Επειδή μεταδίδεται με την σεξουαλική πράξη, όταν επισκεφτείτε τον κτηνίατρο (όχι απαραίτητα για λόγους ασθενείας), ζητήστε του να κάνει κάποια σχετική εξέταση στο κουνελάκι σας. Αν και αυτό συναντάται συνήθως στα κουνέλια εκτροφής.
Δ
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ
Αίτια: Δηλητηρίαση προκαλείται από βρώμικες τροφές, επικίνδυνα και δηλητηριώδη φυτά, από άλατα (π.χ. φωσφόρου, μόλυβδου, κ.α.) και από ξένα φάρμακα. Συμπτώματα: Διάρροια και σπάνια εμετός
Τρόπος Αντιμετώπισης: Σχολαστικό πλύσιμο τροφών και τακτική ανανέωση νερού. ( Να προσοχή που τοποθέτείτε διάφορα φάρμακα --> όπως το "φιδάκι" για τα κουνούπια, το θειάφι για τα φίδια, τα δολώματα για ποντίκια κ.λπ.! ) ΜΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΡΟΦΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΣΕ ΜΕΡΟΣ ΟΠΟΥ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΑΣ.
πηγη: http://axkounelakia.blogspot.gr/