Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ...

Search Our Site

.

Ποιος αντιστέκεται σε μία μελιτζάνα ψητή με φέτα, πληθώρα φαγητών γίνονται με την μελιτζάνα, τι να πρωτοθυμηθώ μπριαμ, μουσακάς, παπουτσάκια. Δεν τρώγεται ωμή αλλά μόνο μαγειρεμένη. Έχουν εξαιρετική γεύση και μια απαραίτητη καλλιέργεια για τον κήπο σας. Πολύ ανθεκτικά φυτά και προσαρμόζονται σε πολλούς τύπους εδαφών.

Αν δεν έχετε διαβάσει το άρθρο Μελιτζάνα: Καλλιεργητικές Τεχνικές να το κάνετε ώστε να κατανοήσετε την καλλιέργεια.

Τώρα θα σας αναφέρουμε μια πληροφορία που πρέπει να την τυπώσετε στο μυαλό σας, η μελιτζάνα και η τομάτα είναι ξαδερφάκια ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Άρα τι μας λέει αυτό; Ότι θα έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά και θα έχουν τις ίδιες συνήθειες, αρέσκονται στην ζέστη, και δεν τους αρέσει καθόλου ο παγετός, επίσης όταν έχει κρύο τα βλέπουμε να είναι στάσιμα και να μην αναπτύσσονται. Το μέρος που πρέπει να τα τοποθετήσουμε πρέπει να το βλέπει ο ήλιος πολλές ώρες την ημέρα.

Είπαμε έχουν οικογενειακούς δεσμούς με την τομάτα άρα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι θα έχουν και παρόμοιες ασθένειες επομένως στο μέρος που έχετε βάλει τομάτα την επόμενη χρονιά μην βάλετε μελιτζάνα.

Θα μείνουμε στην συγγένεια και θα πούμε ότι για τον κήπο θα πρέπει να τις στηρίξουμε με κάποιον πάσσαλο όπως τις τομάτες για να είναι παραγωγικές και να μην λυγίσουν από το βάρος.

Η πιο σημαντική διαδικασία είναι της επιλογής της ποικιλίας που θα βάλουμε. Τύπου Φλάσκα και ποικιλίες τύπου Λαγκαδιανή. Ανάλογα το ποια σας αρέσει καλλιεργείτε και την ανάλογη, η βόρεια Ελλάδα γενικά προτιμά την Λαγκαδιανή και η νότια Ελλάδα την Φλάσκα.

Η επιλογή της ποικιλίας γίνεται κοιτώντας πολλούς παράγοντες όπως την ποιότητα που θέλουμε, το μέγεθος του καρπού, ο εγκλιματισμός της στο μικρόκλιμα της περιοχής μας, την ανθεκτικότητα της σε ασθένειες και εχθρούς, στην διάρκεια της παραγωγικής ζωής της ποικιλίας. Επίσης πλέον η τάση είναι εμβολιασμένα φυτά μελιτζάνας, έχουν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, μεγάλες αντοχές σε μυκητολογικές ασθένειες κ.α

Αν παίρνετε έτοιμα φυτά πρέπει να ρωτάτε ποια ποικιλία είναι και όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, μην παίρνετε ότι σας πασάρουν, κάντε έρευνα.

Εμείς θα σας προτείναμε να κάνετε δικά σας σπορεία τον Μάρτιο-Απρίλιο- Μαίο, θα γίνει αναφορά σε επόμενα άρθρα πως κάνουμε σπορεία με τις ποικιλίες ή τα υβρίδια που επιθυμείτε, ακόμα και ο εμβολιασμός από εσάς δεν είναι πολύ δύσκολη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζετε σε ημέρες από την συγκομιδή, μπορείτε να τα σπέρνετε και να τα μεταφυτεύεται σταδιακά (κλιμακωτά ανά μήνα) για να αυξήσετε την περίοδο συγκομιδή σας. Μεταφύτευση στον κήπο από τέλη Απριλίου αφού φύγουν οι όψιμες παγωνιές. Κατά την μεταφύτευση η θερμοκρασία εδάφους να είναι πάνω από 15° C. Ιδανικό μέγεθος φυτών για μεταφύτευση 4 με 6 φύλλα. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 60 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 70 cm γραμμή από γραμμή.

Η μελιτζάνα χρειάζεται <πολλές ώρες ηλιοφάνεια> επομένως η επιλογή τοποθεσίας είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να το αμελούμε. Το έδαφος πρέπει να στραγγίζει καλά και όταν ποτίζουμε να μην λιμνάζει το νερό αν ποτίζουμε κατάκλιση.

Οι μελιτζάνες χρειάζονται να έχουν καλή σχετική υγρασία όλη την περίοδο καλλιέργειας τους, όπως τα περισσότερα λαχανικά του καλοκαιριού. Δεν τους αρέσει να μην δεν έχει υγρασία και να στεγνώνει το έδαφος επομένως προσέξτε καλά την υγρασία του εδάφους. Αν δεν έχουν υγρασία κάνουν παραμορφωμένους καρπούς και κάνουν άσχημους καρπούς καλό είναι να τα ποτίζουμε για να βγάζουν όμορφους καρπούς. Η εδαφοκάλυψη με κάποιο οργανικό υλικό θα βοηθήσει στο να διατηρείται η υγρασία και η θερμοκρασία στα επίπεδα που επιθυμεί το φυτό.

Η μελιτζάνα ευδοκιμεί και δίνει μεγάλους καρπούς σε εύφορο έδαφος, προτείνουμε σαν βασική λίπανση να τοποθετούμε κομπόστ,η κοπριά, τύρφη κ.α. Προσθέτουμε κάποιο βιολογικό λίπασμα που έχουμε φτιάξει εμείς η του εμπορίου. Επίσης κάθε 3-4 εβδομάδες προσθέτουμε περίπου μία δύο χούφτες κομπόστ περιμετρικά των φυτών, μερικές φορές ανακατεύουμε το κομπόστ με φυτόχωμα και το τοποθετούμε γύρω από τα φυτά.

Καλός τακτικός έλεγχος των φυτών σας για εχθρούς και ασθένειες, ο έγκαιρος εντοπισμός τους μας σώζει από δυσάρεστες καταστάσεις. Η μελιτζάνα υποφέρει από τον τετράνυχο, αφίδες, κάμπιες κ.α. Οι τετράνυχοι δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην καλλιέργεια για αυτό χρειάζεται η έγκαιρη καταπολέμηση με βιολογικά φάρμακά για όσους ακολουθούν την βιολογική (άλατα καλίου λιπαρών οξέων κ.α). Επίσης η ασθένεια που δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ωίδιο, ο περονόσπορος και δευτερογενείς σήψεις. Οι κύριες στρατηγικές καταπολέμησης των εχθρών και ασθενειών για τους κήπους μας είναι η βιολογική αντιμετώπιση τους. Δεν θα θέλαμε να βάλουμε κάποιο χημικό σκεύασμα, υπάρχουν βιολογικά φυτοφάρμακα (φυσικό πύρεθρο, αζαδιραχτίνη, χαλκός, ζεόλιθος, στάχτη κ.α) που δρουν είτε κατασταλτικά είτε απωθητικά και μπορούνε να αντιμετωπίσουν τα τυχόν προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες που θα προκύψουν. Σίγουρα δεν θα έχουν την αποτελεσματικότητα των συμβατικών και θα χρειάζονται τακτικότερα επεμβάσεις αλλά αξίζει τον κόπο. Να ρωτάτε τους τοπικούς γεωπόνους όταν έχετε προβλήματα και να τους πηγαίνετε το έντομο η το φύλλο που έχει ασθενήσει για να σας προτείνουν την καλύτερη βιολογική λύση. Μία άλλη τακτική είναι όσο είναι μικρά τα φυτά να τα καλύπτουμε ώστε να αποφεύγουν πρόωρες προσβολές εχθρών.

Φαινόμενο της ξηράς κορυφής (στην αργκό των κηπουρών το λένε τάπα) το εμφανίζει η μελιτζάνα όπως και η τομάτα και η πιπεριά και προέρχεται από την έλλειψη του ασβεστίου..

Γενικά πρέπει να προσέχουμε τα ποτίσματα να μην βρέχουμε τα φύλλα γιατί θα δημιουργηθούν ασθένειες. Ποτίζουμε στο χώμα όχι στο φύλλωμα.

Ανθόπτωση: Τα λουλούδια πέφτουν συνήθως όταν έχουνε πολύ νερό, δεν επαρκεί η τροφή τους (ελλείψεις θρεπτικών), από έντομα θρίπες, ακραίες θερμοκρασίες κ.α. Τακτικούς ελέγχους και γρήγορες επεμβάσεις. Για να δείτε άρθρα σχετικά με την ανθόπτωση πατήστε εδώ

Συγκομιδή: Η συγκομιδή πρέπει να γίνεται όταν έχει πάρει το κατάλληλο μέγεθος, δεν την αφήνουμε να υπερωριμάσει γιατί θα σποριάσει και θα πικρίζει. Επίσης μην αφήνετε να μεγαλώσουν οι μελιτζάνες και να σποριάσουν γιατί δεν θα παράγουν μετά πολλούς καρπούς. Αποφύγετε τα χτυπήματα κατά την συγκομιδή υποβαθμίζουν το προϊόν, καλό είναι το κόψιμο της μελιτζάνας να γίνεται με κλαδευτήρι. Η συγκομιδή της μελιτζάνας γίνεται περίπου 60-90 μέρες από την μεταφύτευση και η διάρκεια συγκομιδής μπορεί να είναι έως 2 μήνες.

πηγη: https://geoponoi.gr/

-- ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥΣ --

Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά αυτούς που τα υπογράφουν και οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι των γραφομένων τους. ο ΔΙΑΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται, όταν αυτές υπογράφονται.