Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
ΙΣΤΙΑΙΑ

Search Our Site

H πρωτομαγιά πέρασε και όλοι μας την γιορτάσαμε και με βόλτες στη φύση αλλά και με τα παραδοσιακά γλέντια που πραγματοποιήθηκαν στα περισσότερα χωριά της περιοχής μας.

Όμως εκτός από τα όμορφα, έχουμε και τα άσχημα στην καθημερινή μας ζωή. Και ένα από αυτά είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας.

Για το θέμα αυτό λοιπόν είχαμε πρόσκληση από τον παλιό Δημοτικό Σύμβουλο Στάθη Βενετή. Μαζί του κατευθυνθήκαμε από τον περιφερειακό, στο ύψος του βενζινάδικου στους Ωρεούς, και από εκέι προς τον αγροτικό δρόμο που οδηγεί στο ρέμα της Αγίας Κυριακής.

Περάσαμε το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής και φτάσαμε στο ρέμα, αυτό που οι ντόπιοι ονομάζουν Κορομπλά.

Ένα τοπίο πανέμορφο και με πλατάνια μεγάλης ηλικίας και με τη φύση στην καλύτερη της στιγμή.

Όμως, για άλλη μια φορά, η παρουσία του ανθρώπου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Και βέβαια η παρουσία αυτή είναι με τη χειρότερη έκφανση της, δείγμα του πως αντιλαμβανόμαστε σαν κοινωνία την διαχείριση των στερών – αδρανών σκουπιδιών μας.

Έτσι, μένοντας σε δυό λόγια μόνο, θα αναφέρουμε πως παράλληλα στο ρέμα από το σημείο της Αγίας Κυριακής μέχρι και τον τερματισμό του στη θάλασσα του Τσοκαϊτη, τα σκουπίδια που είδαμε ήταν πάρα πολλά: Τζάμια σπασμένα (με όσα συνεπάγεται για τον κίνδυνο που εγκυμονούν για τους περαστικούς), παλιά ελενίτ πεταμένα σε παραπάνω από τρία σημεία (και υπάρχει ειδική διαδικασία για την απόσυρσή τους, λόγω του κινδύνου που έχουν για το περιβάλλον λόγω του αμιάντου), παλιά στρώματα και είδη υγιεινής, παλιά έπιπλα και βέβαια οικοδομικά υλικά από γκρεμίσματα, κλαδέματα, μαλλιά από κουρέματα ζώων, παλιά πλαστικά, φωτιά που είχε μπει και είχε κάψει ανεξέλεγκτα κλπ.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση επίσης είναι πως είδαμε (και μάλιστα σε όχι και τόσο εύκολο σημείο) πεταμένους προφυλακτήρες από αυτοκίνητα!

Τέλος να αναφέρουμε και πως υπάρχει σημείο του αγροτικού δρόμου που πηγαίνει παράλληλα με το ρέμα, το οποίο έχει υποχωρήσει σημαντικά και κάνει επικίνδυνη την προσπέλασή του (στο ύψος της παλιάς Ευβοϊκής).

Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε και ένα ακόμα στοιχείο πολύ σημαντικό που διαπιστώσαμε, χωρίς να είμαστε οι ειδικοί: περίπου ένα χιλιόμετρο πριν το τέρμα του ρέματος στου Τσοκαϊτη, υπήρχε σημείο στο οποίο κάποιο μηχάνημα είχε κόψει τα πολλά καλάμια που ήταν φυτρωμένα εκεί και δυστυχώς τα είχε πετάξει μέσα στην κοίτη του ρέματος.

Έτσι λοιπόν οι τελευταίες πολύ δυνατές βροχοπτώσεις που συνέβησαν στην περιοχή, όχι μόνο παρέσυραν πολλά από τα σκουπίδια που ήταν πεταμένα μέσα στην κοίτη του Κορομπλά, αλλά παρέσυραν και τα κομμένα καλάμια με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα φερτά υλικά και τελικά να «φράξει» και να μη μπορεί η μεγάλη ποσότητα νερού να διαφύγει απρόσκοπτα προς τη θάλασσα. Έτσι έσπασε ή υπερχείλισε το ρέμα με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της περιοχής να πλημμυρίσει…. Εμφανές το γεγονός και από τις φωτογραφίες μας με τα καλάμια να έχουν φτάσει μέσα στους ελαιώνες.

Τελειώνοντας, θα αναφέρουμε το σχόλιο του κου Βενετή σε σχέση με τα σκουπίδια που είδαμε: «η φύση είναι σοφή και της αρέσει το ωραίο. Έτσι αυτή την εποχή που όλα τα φυτά είναι στην ανάπτυξη και την ανθοφορία τους, προσπαθεί να τα κρύψει και να τα ομορφύνει».

Και βέβαια να πούμε πως είναι ένα μεγάλο θέμα (και πολιτισμού) αυτό του χειρισμού των σκουπιδιών μας και το σίγουρο είναι πως όλα ξεκινούν από εμάς προσωπικά και μετά συνεχίζουν στους γύρω μας.

Αξίζει να το σκεφτούμε…

Δείτε το φωτορεπορτάζ κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο πάνω απο τη φωτογραφία, αλλά δείτε και video απο τη διαδρομή μας στο ρέμα

-- ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥΣ --

Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά αυτούς που τα υπογράφουν και οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι των γραφομένων τους. ο ΔΙΑΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται, όταν αυτές υπογράφονται.