Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
ΙΣΤΙΑΙΑ

Search Our Site

*Του Χρήστου Παντούλα

Σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη για το OFF MAGAZINE η πρώτη Δημότης Ιστιαίας - Αιδηψού, Λίνα Ευσταθίου επιβεβαιώνει πλήρως τον τίτλο της υπερδραστήριας και ερωτευμένης με τον τόπο της Δημάρχου!

Πώς αποτιμά το έως τώρα έργο της;

Η εξωστρέφεια, που η ίδια προσωπικά επιχειρεί για το Δήμο της, κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί;

Έχει παρατηρήσει διπροσωπία στη συμπεριφορά τρίτων απέναντί της τώρα που έχει "εξουσία";

Με το ποσοστό που λάβατε στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης (25η Μαΐου 2014) - διαδικασία στην οποία συμμετείχατε για πρώτη φορά- ανακηρυχθήκατε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της περιοχής! Ποιός πιστεύετε πως ήταν ο λόγος, για τον οποίο οι συντοπίτες σας σας εμπιστεύτηκαν; Υπερίσχυσε το "ατού" του "αδύναμου φύλου";

Εν πρώτοις θα μου επιτρέψετε μία ένσταση σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό ''αδύναμο φύλο''. Είναι ένας χαρακτηρισμός προσβλητικός για την Γυναίκα, που μόνο ως ''αδικημένο φύλο'' μπορεί να χαρακτηριστεί. Ιστορικά αδικημένο επί χιλιετίες από τις φιλοσοφίες, από τις θρησκείες και από τις θεωρίες μιας ανδροκρατούμενης ανθρωπότητας. Η Γυναίκα με τα φυσικά εφόδια της υπομονής, της μετριοπάθειας και της αγωνιστικότητας, κατάφερε επί τέλους τον τελευταίο αιώνα να αναδυθεί από τα σκοτάδια της καταπίεσης και να αναδείξει τα πνευματικά της εφόδια, συνεργαζόμενη αγαστά με το ανδρικό φύλο στην ραγδαία πολιτιστική εξέλιξη του Ανθρώπου. Δεν είναι μάλιστα καθόλου τυχαίοι ραγδαίοι ρυθμοί αυτής της εξέλιξης τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι γυναικείες αξίες και η ισότητα των δύο φύλων είναι δύο από τα ζητήματα που με απασχολούν από την παιδική μου ηλικία. Αυτός είναι και ο λόγος των πρωτοβουλιών που πήρα ως Δήμαρχος για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων. Μεταξύ αυτών η συμμετοχή του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού στη διεθνή Χάρτας Ισότητας και η πρόσφατη διοργάνωση σχετικής ημερίδας, στην οποία συμμετείχα ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας ΠΕΔ και μέλος της αντίστοιχης Επιτροπής της ΚΕΔΕ.

Συνεπώς δεν μπορώ να δεχθώ πως το ''φύλο'' μου, όπως το εννοείτε, υπήρξε ''ατού'' για την εκλογή μου. Βέβαια τα γυναικεία πλεονεκτήματα όπως η νοικοκυροσύνη και η μεθοδικότητα,συνεκτιμήθηκαν μεταξύ άλλων κριτηρίων από τους συνδημότες μου, οι οποίοι μου έκαναν την εξαιρετική τιμή να με εκλέξουν ως πρώτη γυναίκα Δήμαρχο της ευρύτερης περιοχής μου. Η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος από το 1833, την εποχή δηλαδή που η Εύβοια εντάχθηκε ουσιαστικά στο Ελληνικό Κράτος.

Κάποιοι Έλληνες πολιτικοί έχουν πει πως η πολιτική είναι "μαζοχισμός" και πως στο τέλος της πορείας τους έφυγαν από αυτή φτωχότεροι και αποδυναμωμένοι εργασιακά... Φοβάστε κάτι τέτοιο;

Πριν από πολλά χρόνια ο αείμνηστος ευφυολόγος πολιτικός και διατελέσας πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου είχε απαντήσει σε σχετικό ερώτημα πως: ''ο πολιτικός είναι ο μόνος Εσταυρωμένος που δεν επιθυμεί την Αποκαθήλωση''. Συνεπώς για να είμαστε ειλικρινείς πρέπει να αποδεχθούμε κατά κάποιον τρόπο, πως όντως η πολιτική είναι ένα είδος μαζοχισμού. Η αρχική διάθεση για προσφορά και ο ενθουσιασμός με τον καιρό διαβρώνονται από τις πολιτικές σκοπιμότητες, τις υπονομεύσεις, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και πλείστα όσα άλλα αίτια.

Εγώ φυσικά δεν αποτελώ εξαίρεση στον κανόνα, σας θυμίζω όμως πως είμαι μία γυναίκα με αντοχές, υπομονή και δυναμική, ώστε να μη φοβάμαι μία γρήγορη κατάρρευσή μου από αυτή τη διάβρωση.

Για να διαγράψεις αξιόλογη πορεία στην πολιτική πρέπει να ξοδεύεις χρήματα;

Σε ότι αφορά την επένδυση χρημάτων για τη βελτίωση μιας πολιτικής πορείας, απαντώ πως είναι καθαρά θέμα επιλογής του πολιτικού σε σχέση με το εκλογικό σώμα, την περιοχή που εκλέγεται, τα ''πιστεύω'' του και κυρίως τον τρόπο που επιλέγει να δομήσει τις κοινωνικές του σχέσεις.

"Για να βρεις ποιος σε εξουσιάζει, απλώς σκέψου ποιος είναι αυτός που δεν επιτρέπεται να κριτικάρεις" είχε πει ο Βολταίρος! Έχετε παρατηρήσει διπροσωπία στη συμπεριφορά τρίτων απέναντί σας τώρα που έχετε "εξουσία";

Το ζήτημα της σχέσης ''εξουσιαστή'' και ''εξουσιαζόμενου'' είναι πολύ ευρύτερο της πολιτικής και σε αυτό φυσικά αναφέρεται ο Βολταίρος, καθώς και πολλοί άλλοι Έλληνες και ξένοι φιλόσοφοι.

Δεν χρειάζεται να είσαι Δήμαρχος, Βουλευτής ή κάτι παρεμφερές για να διαπιστώσεις αυτή την πραγματικότητα. Αφορά τον καθένα μας ξεχωριστά και όλους μαζί. Αφορά την κοινωνική μας συμμετοχή. Όλοι μας ασκούμε κάποιο είδος εξουσίας σε κάποιους και όλοι μας επίσης βρισκόμαστε υπό την εξουσία κάποιων. Όλα τα περί του αντιθέτου ισχυριζόμενα είναι υποκρισίες και ''εγωιστικές λεβεντιές''.

Απλά οι επικεφαλής φορέων, όπως τα Υπουργεία, οι Δήμοι κ.ά., έχουν να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο πιο πληθωρικά και σε μεγαλύτερη ένταση.

Διαβάζοντας το βιογραφικό σας, παρατηρώ πως σε διάστημα σχεδόν δέκα χρόνων από την πρώτη σας αποφοίτηση (Παιδαγωγικό Θεσσαλίας), πήρατε και δεύτερο πτυχίο (Αρχιτέκτονας Μηχανικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)! Η μόρφωση είναι όντως απαραίτητη και σε έναν πολιτικό;

Σαφέστατα η Παιδεία (υπό τη σωστή έννοια του όρου) αποτελεί βασικό προσόν ενός πολιτικού. ''Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον'' είπε ο σοφός Πλάτων. Δεν καταλαβαίνω γιατί η ''πολιτική'' πρέπει να εξαιρεθεί του κανόνα.

Από παιδαγωγός, αρχιτέκτονας; "Περίεργη" μετάβαση!

Στο προσωπικό επίπεδο τώρα, εφόσον μου δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσω ''παιδεία'' εγώ δεν την έχασα. Συνδύασα μάλιστα τομείς που ενέπιπταν αφενός στα συναισθηματικά μου, αφετέρου στα επαγγελματικά μου ενδιαφέροντα.

Κατά την άποψή μου ο άνθρωπος, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, πρέπει βελτιώνει διαρκώς την παιδεία του μέσα από μία προσεγμένη και επιλεκτική σώρευση γνώσεων και πληροφοριών. Προσωπικά ακολουθώ πιστά αυτή τη συνταγή. Σας πληροφορώ μάλιστα πως ακόμη και σήμερα συνεχίζω την εκπαίδευσή μου. Πιο συγκεκριμένα βρίσκομαι ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση των σπουδών μου στο ''Στρατηγικό Management''.

Εκτός από εντυπωσιακή δήμαρχος της Ιστιαίας - Αιδηψού είστε και μία σύγχρονη μαμά!

Συνδυάζονται; Αφήνετε μοιραία - ή έχετε σκεφτεί να - κάποια από τις δύο παραπάνω ιδιότητες στον "αυτόματο πιλότο";

Αφού αντιπαρέλθω τον χαρακτηρισμό ''εντυπωσιακή'' που προέρχεται καθαρά από υποκειμενική εκτίμηση, απαντώ πως τα προβλήματά μου ως μητέρα δεν είναι διαφορετικά από αυτά μιας εργαζόμενης γυναίκας και μητέρας. Η ερώτηση λοιπόν απευθύνεται σε εκατομμύρια εργαζόμενες μητέρες όλου του κόσμου. Προβλήματα μπορεί να υπάρχουν, είναι όμως αντιμετωπίσιμα για μία σύγχρονη μητέρα, που όπως προαναφέραμε διαθέτει και τη τεράστια δυναμική του φύλου της.

Ουδείς ορών δε θα μπορούσε να υποτιμήσει την εντυπωσιακή εξωτερική σας εμφάνιση!

Εμπόδιο ή προσόν; Αφορμή ίσως για χτυπήματα - πολιτικής υφής - κάτω από τη μέση;

Νομίζω πως είναι η τρίτη φορά σήμερα που καλούμαι να απαντήσω σε ερωτήσεις, που αφορούν είτε το φύλο μου είτε την εμφάνισή μου. Επαναλαμβάνω πως η εκτίμηση της εμφάνισης ενός ανθρώπου είναι καθαρά υποκειμενική. Δεν μπήκα ποτέ στη διαδικασία να εξετάσω αν αποτελεί εμπόδιο ή προσόν.

Στην ερώτηση αν αποτελεί αφορμή για πολιτικά χτυπήματα κάτω από τη μέση, απαντώ πως όσοι αρέσκονται σε τέτοιου είδους αντιμετώπιση των πολιτικών τους αντιπάλων, μπορούν να ανακαλύψουν πολλές αιτίες πέραν της εξωτερικής εμφάνισης για να ασκήσουν το ''άθλημά'' τους.

Ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει χρειάζεται και ξεκούραση! Προλαβαίνετε;

Παρά τις συνεχείς δυσκολίες και την επί 24ωρο αφόρητη πίεση, προσπαθώ να βρω ελάχιστο χρόνο για ανασύνταξη δυνάμεων και πνευματική ανασυγκρότηση. Οι λίγες ώρες που περνώ με την οικογένειά μου, αποτελούν το καλλίτερο φάρμακο. Ευτυχώς που τις λίγες αυτές ώρες με αναπληρώνουν στα καθήκοντα του Δήμου οι εξαίρετοι συνεργάτες μου.

Αγαπάτε την πόλη σας και μένετε σε αυτή! Άλλωστε οι ιδιότητές σας σας "αναγκάζουν" να κατοικείτε σε αυτή! Τί έχετε να πείτε στους δημότες σας που στοχεύουν στην μετοίκηση τους σε αστικά κέντρα; Έχει να τους προσφέρει η Αιδηψός ευκαιρίες εργασίας;

Αρχικά καμία ιδιότητα και κανένας λόγος δεν με αναγκάζει να μένω στην παραδεισένια περιοχή μου. Είτε ως Δήμαρχος είτε ως η πιο απλή δημότισσα και πάλι εδώ θα επεδίωκα να μένω και καμία σοβαρή αιτία δεν θα ήταν ικανή να με απομακρύνει από την ονειρεμένη Βόρεια Εύβοια.

Κατά την άποψή μου ελάχιστοι είναι οι συνδημότες μου που έχουν στα σχέδια τους την μετοίκηση από τη Βόρεια Εύβοια σε αστικά κέντρα. Ειδικά μάλιστα υπό τις σημερινές συνθήκες. Εκτός από τους νέους μας, που πρόσκαιρα φεύγουν για σπουδές με την προοπτική της επανόδου, δεν συντρέχουν λόγοι απομάκρυνσης κανενός σήμερα.

Οι προοπτικές της ανάπτυξης του Δήμου μας είναι πολλές και ποικίλες. Εκτός του τομέα του τουρισμού, που αποτελεί το μεγάλο μας κεφάλαιο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το μοναδικό μας φυσικό περιβάλλον και τους αναξιοποίητους θησαυρούς του (δασικός και ενάλιος πλούτος, εύφορος κάμπος κ.ά.). Σταδιακά ο κόσμος μας αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν πολλές πηγές προς αξιοποίηση.

Επειδή μάλιστα αναφερθήκατε στην Αιδηψό,υπονοώντας τον τουριστικό τομέα, θέλω να συμπληρώσω ότι παράλληλα με την Αιδηψό υπάρχουν αρκετοί ακόμη ραγδαία αναπτυσσόμενοι τουριστικοί προορισμοί, όπως η Λιχάδα, τα Γιάλτρα, τα Ήλια, οι Ωρεοί, ο Ν. Πύργος, το Πευκί με το εξαίρετο περιβάλλον του, τα Ελληνικά, τα Βασιλικά, τα βουνά μας κ.α.

Επισημαίνω στο σημείο αυτό, πως η Β. Εύβοια διαθέτει τη δυναμική να επανέλθει στην οικονομική ομαλότητα πολύ πριν από τις άλλες ελληνικές περιοχές.

Πώς είναι οι σχέσεις σας με τους τοπικούς συλλόγους, είναι δίπλα σας όλους αυτούς τους μήνες;

Οι σύλλογοι αποτελούν στην κυριολεξία την Ψυχή του Δήμου μας και στηριζόμαστε απόλυτα στο έργο τους. Η ανιδιοτελής προσφορά τους είναι η σημαντικότερη χείρα βοηθείας της Δημοτικής Αρχής, η οποία στα πλαίσια των δυνατοτήτων της συνδράμει, όπου και όσο μπορεί την προσπάθεια αυτή των Συλλόγων. Ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού δηλώνει ευτυχής για την ποιότητα των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής μας.

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρώ μία προσπάθεια πλήρους εξωστρέφειας για τη περιοχή, της οποίας είστε η πρώτη δημότης! Ποιά η γεωπολιτική "ανάκλαση" του παραπάνω;

Για κάποιους ανεξήγητους λόγους η διεθνής προβολή και τουριστική αξιοποίηση της Εύβοιας και ειδικότερα της Βόρειας Εύβοιας, ποτέ δεν υπήρξε ανάλογη της πραγματικής της αξίας. Η κοιτίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού δυστυχώς δεν τυχαίνει του ανάλογου σεβασμού ακόμη και από τους ίδιους της τους κατοίκους.

Πρώτο μας μέλημα λοιπόν είναι η προβολή, ανάδειξη και αξιοποίηση των φυσικών, ιστορικών και πολιτισμικών θησαυρών της τόσο προικισμένης και ενδιαφέρουσας περιοχής μας. Μιας περιοχής που θα μπορούσε να σήμερα να κατέχει την πρωτιά σε όλες σχεδόν τις μορφές τουρισμού. Οι μοναδικές μας ακρογιαλιές, τα εκπληκτικά μας δάση, οι ιστορικές μονές και προσκυνήματα, τα πάσης φύσεως μνημεία μας και τέλος η Αιδηψός, αρχαιότερος και σημαντικότερος θερμαλιστικός προορισμός της Ευρώπης, προσφέρονται για περεταίρω τουριστική αξιοποίηση.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα διάβασα ότι το Υδατοδρόμιο στην Αιδηψό είναι πιο κοντά από ποτέ! Ισχύει;

Η δημιουργία του Υδατοδρόμιου της Αιδηψού έχει ήδη δρομολογηθεί και πολύ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία. Το Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται η διαδικασία αδειοδότησης, ενώ ήδη έχω διασφαλίσει την λειτουργία δρομολογίων υδροπλάνων από την θαλάσσια περιοχή της Αιδηψού προς τις Σποράδες, την Κάρυστο, την Σκύρο, την Κύμη, τον Βόλο κ.α.

Ποιές άλλες ενέργειες έχετε κάνει για την ανάπτυξη του τουρισμού;

Για την τουριστική μας ανάπτυξη ο Δήμος μας κάνει ότι περισσότερο μπορεί, υπερβαίνοντας ακόμη και τα πλαίσια των δυνατοτήτων του. Δημιουργία ποιοτικών ενημερωτικών εντύπων σε πολλές γλώσσες, ιστοσελίδες, συμμετοχή σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις, διοργανώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων και ενημερωτικών ημερίδων, φιλοξενίες ξένων τουριστικών πρακτόρων κ.α.

Έργα που ήταν ξεχασμένα εδώ και χρόνια όπως ο πύργος του Δροσίνη, πως καταφέρατε να του δώσετε ζωή;

Ο Πύργος των Γουβών ή Πύργος του Δροσίνη ήταν και είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής μας. Επί μία σχεδόν δεκαετία βρισκόταν εγκαταλελειμμένος στα όρια της κατάρρευσης. Ο Δήμος μας με ενθουσιασμό συμπαραστάθηκε στην συγκινητική προσπάθεια του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου των Γουβών και του Πανελλήνιου Συλλόγου ''Φίλοι του Μουσείου Δροσίνη'' με αποτέλεσμα ο Πύργος, πριν από λίγες μέρες να παραδοθεί αναστηλωμένος και αναπαλαιωμένος στους κατοίκους της περιοχής μας και τους επισκέπτες της.

Δήμαρχος, μητέρα, σύζυγος, επιχειρηματίας, εντυπωσιακή γυναίκα... Τί άλλο λείπει;

Δεν μπορώ να ισχυριστώ πως αισθάνομαι αδικημένη από τη ζωή μου. Ευχαριστώ μάλιστα το Θεό για την εύνοια που έχει επιδείξει προς την ταπεινότητά μου.

Από τη μεριά μου όμως έχω την υποχρέωση μιας συνεχούς βελτίωσης σε όλους τους τομείς που προαναφέρατε, εκτός αυτού βέβαια της ''εντυπωσιακής γυναίκας'', τον οποίο αντιμετωπίζω με μία προσεγμένη και αξιοπρεπή εμφάνιση και τίποτε περισσότερο.

Ως μητέρα όμως, ως σύζυγος, ως επιχειρηματίας και κυρίως ως Δήμαρχος, πιστεύω ότι μπορώ να δώσω ακόμη περισσότερα πράγματα και γι' αυτό προσπαθώ και θα προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις.

Πάντα μου άρεσαν και εξακολουθούν να μου αρέσουν τα όνειρα και οι προοπτικές. Είμαι ένας φύσει αισιόδοξος άνθρωπος που θέλγεται από τις προκλήσεις. Μπορεί ίσως σε κάποιες περιπτώσεις κάποια από τα όνειρά μου να υπερβαίνουν τις δυνατότητες μου, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα σταματήσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωσή τους.

-- ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥΣ --

Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά αυτούς που τα υπογράφουν και οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι των γραφομένων τους. ο ΔΙΑΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται, όταν αυτές υπογράφονται.