Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
ΙΣΤΙΑΙΑ

Search Our Site

Συνάδελφοι, -ισες,

Την Τετάρτη 18/12/2019, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση σχεδόν του συνόλου της καθαριότητας του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού στις Δημοτικές Ενότητες (Ιστιαίας, Αιδηψού, Ωρεών και Αρτεμισίου για το 2020.

Η διοίκηση του Δήμου βλέπει τη λύση της ιδιωτικοποίησης του μεγαλύτερου τμήματος της υπηρεσίας καθαριότητας ως την ιδανική, καθώς όπως υποστηρίζει, τόσο τα οχήματα για την αποκομιδή των απορριμμάτων, όσο και το υφιστάμενο προσωπικό (οδηγοί, συνοδοί απορριμματοφόρων, οδοκαθαριστές) δεν επαρκούν για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Είναι σίγουρο ότι η συγκεκριμένη ενέργεια ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την παράδοση ολόκληρης της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου σε ιδιώτες, που βλέπουν ακόμα ένα κερδοφόρο γι’ αυτούς πεδίο. Οδηγεί ουσιαστικά στην απόλυση των συναδέλφων που εργάζονται στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου και σε νέα χαράτσια για τους κατοίκους της περιοχής μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών.

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία για μας, αλλά μια σχεδιασμένη προσπάθεια για πλήρη ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών, του χρυσοφόρου φιλέτου της διαχείρισης απορριμμάτων, που ξεκίνησε σε κεντρικό επίπεδο από το 2001, από την εποχή του «Καποδίστρια» και μετά του «Καλλικράτη» και ολοκληρώνεται με τον «Κλεισθένη» και η οποία υλοποιείται από κυβέρνηση, δημάρχους και περιφερειάρχες, σε πλήρη εναρμόνιση με την Ε. Ε.

Το ζήτημα της αποκομιδής και διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι πολύ σημαντικό και η όποια επιλογή της λύσης του ξεκινά από ποιά σκοπιά αντιμετωπίζεται. Αν δηλαδή αντιμετωπίζεται από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας ή από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων, που βλέπουν ένα ακόμα κερδοφόρο πεδίο.

Τίθεται λοιπόν ένα επίπλαστο δίλημμα στους κατοίκους της περιοχής:

Θα συνεχίσει ο Δήμος να διαχειρίζεται τα απορρίμματα και τον καθαρισμό των χώρων, όταν με τις τόσες ελλείψεις υπάρχει «πρόβλημα με τη δημόσια υγεία και πρόβλημα τουριστικής εικόνας» ή θα ανατεθεί σε ιδιωτική επιχείρηση, που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας αυτό το «δύσκολο έργο», «γλιτώνοντας» ο Δήμος από μια ακόμη υπηρεσία, άρα αύξηση δημοτικών τελών;

Το πραγματικό δίλλημα για μας είναι αν θα αφήσουμε τη Δημόσια Υγιεινή και τις υπηρεσίες προς τους κατοίκους της περιοχής, να συνδέονται με τα περιθώρια κέρδους του κάθε επιχειρηματία ή θα παλέψουμε για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα όλων των υπηρεσιών του Δήμου.

Φυσικά όλα αυτά γίνονται στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων, του «Κλεισθένη», που θέλει τους Δήμους να λειτουργούν σαν ανώνυμες εταιρίες, με τη λογική της πρόσθετης ανταποδοτικότητας και την παράδοση των υπηρεσιών στους επιχειρηματίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι χρόνια τώρα δεν στελεχώθηκε η υπηρεσία καθαριότητας με τον απαραίτητο εξοπλισμό και το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ενώ οι δημότες χρυσοπληρώνουν την υπηρεσία αυτή μέσω των δημοτικών τελών.

Θα συνεχίσουν να πληρώνουν και θα κληθούν μάλιστα να καταβάλλουν ακόμη περισσότερα αφού η ιδιωτικοποίηση είναι συνώνυμο της αύξησης των δημοτικών τελών.

Εμείς σαν εργαζόμενοι στο Δήμο εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην επιλογή της Δημοτικής Αρχής να δώσει τον τομέα καθαριότητας στους ιδιώτες. Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τους κατοίκους της περιοχής, να αντιπαλέψουμε όλοι μαζί αυτές τις επιλογές, για να μην ιδιωτικοποιηθεί η υπηρεσία καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, όπως και καμία άλλη υπηρεσία.

Διεκδικούμε:

• Σχεδιασμένη αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, με βάση τις ειδικές συνθήκες κάθε χωριού.

• Στελέχωση της υπηρεσίας καθαριότητας με τον ανάλογο στόλο οχημάτων, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι με δίμηνα και πεντάμηνα που τους καθιστούν τους εργαζόμενους ομήρους και δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν.

• Στήριξη των εργαζομένων της καθαριότητας με τα κατάλληλα είδη προστασίας της ζωής τους κατά την άσκηση του έργου τους, έγκαιρη απόδοση των όσων δικαιούνται (γάλα, ρουχισμό κλπ) και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας και προστασίας τους.

• Καμιά ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, που θα επιφέρει την κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών που έχει υποχρέωση και καθήκον να προσφέρει κάθε Δήμος στους δημότες του.

• Διαχείριση των απορριμμάτων από ενιαίο δημόσιο φορέα, χωρίς ανάμειξη ιδιωτών.

Λ. Αιδηψού 19 Δεκέμβρη 2019.

Ο Πρόεδρος ΝΙΚΟΣ ΓΕΡΑΛΗΣ

Ο Γεν. Γραμματέας ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΑΚΗΣ

-- ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥΣ --

Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά αυτούς που τα υπογράφουν και οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι των γραφομένων τους. ο ΔΙΑΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται, όταν αυτές υπογράφονται.