Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
ΑΙΔΗΨΟΣ

Search Our Site

Αναδημοσιεύουμε άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει το 2017, με τον τότε εφημέριο πατέρα Θόδωρο Μπούρα να μας μιλά για την Παναγία της Λιχάδας

(σσ: ο παπαΘεόδωρος εκοιμήθη έξι μήνες αργότερα, στις 30 Μαρτίου 2018).

Στο όμορφο χωριό της Λιχάδας, σχεδόν στο δυτικότερο σημείο της Βόρειας Εύβοιας, βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Λιχάδας,αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η εκκλησία αποτελεί ιστορικό μνημείο για τη Λιχάδα και την Εύβοια και είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού.

Εκεί υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας η οποία ιστορεί την Κοίμηση της Θεοτόκου είναι άγνωστο πότε και από ποιόν φιλοτεχνήθηκε, πως και πότε έφτασε στη Λιχάδα. Βρήκε όμως στο χωριό ασφαλές κατάλυμα και έχει επιβιώσει καταστροφών, ακόμη και πυρκαγιάς κατά το έτος 1920 η οποία κατάστρεψε σχεδόν τον μισό μικρό ναό που προΰπήρχε του σημερινού. Τα σημάδια που θυμίζουν τη φωτιά είναι ακόμη ορατά στις εικόνες της εκκλησίας. Το 1921 ξεκινά η ανοικοδόμηση του νέου ναού, κατά την οποία η συνδρομή των κατοίκων της Λιχάδας είναι μεγάλη. Ο ναός αποπερατώνεται το 1928.

Σήμερα η θαυματουργή εικόνα φέρει ασημένιο κάλυμμα, δωρεά κατοίκων της Λιχάδας από το 1921. Εκτός της θαυματουργής εικόνας στον ιερό ναό της Παναγίας φυλάσσονται επίσης πολλές σπάνιες εικόνες και ιερά κειμήλια, ενώ εντυπωσιακή είναι η ωραία αγιογράφηση και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού.

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Λιχάδας πανηγυρίζει τρεις φορές ετησίως, ενώ η μεγάλη Πανήγυρης λαμβάνει χώρα τον Δεκαπενταύγουστο. Την ημέρα αυτή πραγματοποιείται η περιφορά του Επιταφίου της Θεοτόκου, ενώ γίνεται μεγάλο γλέντι στην πλατεία του χωριού με παραδοσιακές γεύσεις και μουσική.

Έξω από το Ιερό Ναό υπάρχει ένα πανύψηλο κυπαρίσσι το οποίο χρονολογείται από το 1450, ενώ υπάρχει και παράδοση για αυτό (δείτε το σχετικό video) και δείτε επίσης απόσπασμα απο την αφήγηση των θαυμάτων της Ιεράς Εικονας της Παναγίας, απο τον παπα Θόδωρο Μπούρα, τον εφημέριο του Ι. Ναού (δείτε τα αμέσω μετά τις φωτογραφίες που ακολουθούν)

-- ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥΣ --

Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά αυτούς που τα υπογράφουν και οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι των γραφομένων τους. ο ΔΙΑΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται, όταν αυτές υπογράφονται.