Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Search Our Site

Αγαπητά μέλη, συγχωριανοί και φίλοι του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νεοπυργιωτών Ευβοίας

Επικοινωνούμε μαζί σας με αφορμή μία απόφαση, σχετικά με τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής στον Ν. Πύργο, που ελήφθη μονομερώς και μας ανακοινώθηκε ως τετελεσμένη από τον εφημέριο του χωριού π. Τίτο.

Το Δ.Σ. του Μ.Ε. Συλλόγου Νεοπυργιωτών απέφυγε συνειδητά να κάνει οποιαδήποτε ανακοίνωση μέσα στο διάστημα που προηγήθηκε της Ζωοδόχου Πηγής, σεβόμενο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα εκείνων των ημερών αλλά και τη σημαντικότητα της ίδιας της γιορτής για το χωριό μας.

Τώρα όμως που η γιορτή έχει παρέλθει, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε επακριβώς, τόσο για τα γεγονότα, όσο και για τις θέσεις και τις αποφάσεις του Διοικητικού μας Συμβουλίου.

Τα πράγματα λοιπόν έχουν ως εξής:

Λίγες ημέρες πριν τη Μ. Εβδομάδα, μας ανακοινώθηκαν τηλεφωνικά από τον π. Τίτο τα παρακάτω, ως αποφάσεις που ελήφθησαν από τον ίδιο και το εκκλησιαστικό του συμβούλιο.

α) Από εφέτος και στο εξής, το γενικό πρόσταγμα της γιορτής στο Μπαλουκλί περνάει πλέον στην εκκλησία. β) Για λόγους οικονομίας, το προσφερόμενο φαγητό θα είναι μακαρόνια με κιμά.

γ) Οι σύλλογοι του χωριού μπορούν να συμμετέχουν βοηθητικά.

Αφού διευκρινίσουμε ότι αναφερόμαστε αποκλειστικά στο πολιτιστικό μέρος της γιορτής (αναβίωση πατροπαράδοτου εθίμου) και εκφράσουμε την έκπληξή μας για το γεγονός ότι ελήφθη μία απόφαση ερήμην μας, για εκδήλωση που έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από το Σύλλογό μας, παραθέτουμε προς ενημέρωσή σας τις θέσεις του Διοικητικού μας Συμβουλίου, καθώς και την ιστορική σχέση του Μ.Ε. Συλλόγου Νεοπυργιωτών με την εν λόγω γιορτή.

- Η αναβίωση των λαϊκών εθίμων κάθε τόπου είναι σωστό να γίνεται από τους πολιτιστικούς φορείς. Παρόλα αυτά δεν αμφισβητήσαμε ποτέ το ρόλο της εκκλησίας και την πρωτοκαθεδρία της στο θρησκευτικό μέρος αυτής της γιορτής.

- Ο Μ.Ε. Σύλλογος Νεοπυργιωτών είναι εκείνος που πριν 19 χρόνια (1998), πήρε την πρωτοβουλία και ξεκίνησε την οργανωμένη επαναφορά και αναβίωση των εθίμων της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής, υπό τον τίτλο «Μπαλουκλί». Οι συμπολίτες μας αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή και έκτοτε η γιορτή γίνεται με επιτυχία κάθε χρόνο.

- Το είδος του φαγητού που μας ανακοινώθηκε είναι ασύμβατο με το συμβολισμό του εθίμου και ο επικαλούμενος λόγος επιλογής του (οικονομικός) είναι αβάσιμος, αφού ποτέ έως τώρα ο Σύλλογος Νεοπυργιωτών δεν έθεσε οικονομικό ή άλλο πρόβλημα που να δίνει έρεισμα για μια τέτοια απόφαση. Επί πλέον, μέρος των εξόδων καλύπτουν εκάστοτε και οι προσφορές συμπολιτών μας.

Για όλα τα παραπάνω και για το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε καν η γνώμη του πρωτεργάτη συλλόγου μας, το Δ.Σ. αποφάσισε: «Να μη μετέχει ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεοπυργιωτών Ευβοίας (Μ.Ε.Σ.Ν.Ε.), στη φετινή γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί».

Στις 15/4/2017, τριμελής αντιπροσωπεία μας συναντήθηκε με τον π. Τίτο και τον ενημέρωσε για την απόφαση αυτή. Εκείνος έδειξε να κατανοεί τις ενστάσεις μας και δεσμεύτηκε για μία διεξοδική συζήτηση επί του θέματος, στο άμεσο μέλλον. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι κάτι καλύτερο θα προκύψει από τη συνάντηση αυτή!...

Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νεοπυργιωτών Ευβοίας

-- ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥΣ --

Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά αυτούς που τα υπογράφουν και οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι των γραφομένων τους. ο ΔΙΑΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται, όταν αυτές υπογράφονται.