Η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, που αποτελεί το βαρύ χαρτί για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, πλήττεται σοβαρά, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τη διακύμανση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά την περίοδο Μάρτιος 2017 έως και Μάρτιος 2018 . Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις στον ΔΤΚ σημειώθηκαν στα "ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία" 8,6% και στην "μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο" 7,6%. Σε μια χώρα που η οικονομία της στηρίζεται στον τουρισμό είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι δείκτες να μην έχουν αυξητικές τάσεις.
Η αύξηση στον ΔΤΚ στις αεροπορικές μεταφορές προήλθαν κυρίως από την αύξηση στις διεθνείς τιμές των καυσίμων (16%), αλλά και από την υπερβολική φορολόγηση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Όσον αφορά την ραγδαία ετήσια αύξηση του ΔΤΚ για την κατηγορία "ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία", αυτή οφείλεται στο τέλος διανυκτέρευσης που επέβαλε ο κ. Τσίπρας. Το τέλος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι ακόμα ένα απαράδεκτο χαράτσι, που στοχεύει, ευθέως, στην ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουρισμού. Όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, κ. Μάνος Κόνσολας, η ΝΔ θα καταργήσει το τέλος διανυκτέρευσης. Οι αποσπασματικές ενέργειες και οι υπερβολικοί φόροι της κυβέρνησης φρενάρουν την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, πλήττουν την ανταγωνιστικότητά της και εμποδίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα εφαρμόσει διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα στηρίζεται στη μείωση των φόρων και στην περιστολή των δαπανών".
Γιάννης Μανώλης
Δρ Πολιτικής Επιστήμης
Μέλος Τομέα Τουρισμού ΝΔ