Να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία κάλεσε ο Σίμος Κεδίκογλου τους «χρήσιμους», «πρόθυμους» βουλευτές από το χώρο της κεντροαριστεράς , που διατείνονται, ότι θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως η τεχνητή πλειοψηφία, που φαίνεται να έχει κατασκευαστεί εξοργίζει τον ελληνικό λαό.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο το ΣΚΑΪ και στον Άρη Πορτοσάλτε ανέφερε, ότι το σχέδιο του κ. Τσίπρα αποδεικνύεται, ότι δεν ήταν να λύσει ένα εθνικό ζήτημα, αλλά να το χρησιμοποιήσει στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Άλλωστε, όπως τόνισε, δεν είναι καθόλου τυχαία και η απροκάλυπτη δήλωση του κ. Τσίπρα, ότι δηλαδή το Σκοπιανό θα είναι ένας τρόπος για να αναδιαταχθούν οι προοδευτικές δυνάμεις.
Ο Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «στην αρχή ο κ. Τσίπρας ήθελε να προκαλέσει προβλήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο αυτό το κόλπο δεν είχε τα αποτελέσματα που προσδοκούσαν, γιατί ήταν ομόθυμη και ομόφωνη η στάση μας. Στη συνέχεια επιχείρησε να αλώσει το χώρο της κεντροαριστεράς. Θέλω να ελπίζω, ότι οι «χρήσιμοι»- «πρόθυμοι», που μάλλον δεν είναι τελικά και τόσο χρήσιμοι, γιατί και με 145 βουλευτές περνάει τη συμφωνία, ότι μετά το χθεσινό προμελετημένο «έγκλημα» με κουκουλοφόρους προβοκάτορες σε διατεταγμένη υπηρεσία και μετά από την επαίσχυντη ανακοίνωση της κυβέρνησης, που ζητούσε και τα ρέστα και που αποδεικνύουν έναν κυνικό σχεδιασμό, έστω και την τελευταία στιγμή, θα το ξανασκεφτούν. Ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων ετών, ήταν τέτοια η συμμετοχή που εξέπληξε τους πάντες και αποδείχθηκε ότι υπήρχε σχέδιο για να διαλυθεί».
Επίσης, ο Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε ντροπή τα όσα συμβαίνουν μέσα στο Κοινοβούλιο, με τις προσθαφαιρέσεις και τη «χρονομίσθωση» βουλευτών, λέγοντας ότι αυτή η κυβέρνηση - «κουρελού» δεν αντιπροσωπεύει πια τη λαϊκή ετυμηγορία, καθώς οι γνώμες των Ελλήνων μετά τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αλλάξει.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε: «θα μπορούσε να είχε λυθεί με το σωστό τρόπο, εκμεταλλευόμενοι μία ευνοϊκή διεθνή συγκυρία με τα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια, με τις πιέσεις Ρώσων και με την ανάγκη των Δυτικών να ενσωματώσουν τα Σκόπια, που ήταν υπέρ της Ελλάδας και όχι μόνο δεν διαπραγματευτήκαμε τίποτα, αλλά χαρίσαμε και αυτά που δεν ζητούσαν. Ειδικότερα για τη γλώσσα να επισημάνω, ότι η Βουλγαρία αναγνωρίζει Μακεδονία ως κράτος, αλλά όχι τη μακεδονική γλώσσα. Στα Σκόπια η γλώσσα που μιλάνε είναι μία διάλεκτος της βουλγαρικής και ξεχωριστή γλώσσα. Αυτή τη στιγμή αναμετριόμαστε με την ιστορία και θέλω να ελπίζω, ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα αναλογιστούν τις ευθύνες τους οι «χρήσιμοι», «πρόθυμοι» βουλευτές».