O Ταύρος των Ωρεών είναι αναμφισβήτητα ένα μοναδικό έργο του αρχαιοελληνικού κόσμου, που ακόμα και σήμερα κρατά «αιχμάλωτο» τον θεατή του με την ομορφιά της πλαστικότητάς του και με την «ζωντάνια» της φόρμας του στο πεντελικό μάρμαρο.
Σας παραθέτουμε κείμενο του Εκπολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Ωρεών για την πορεία της προσπάθειας που έχει κάνει για την προστασία του μνημείου:
Ο Ταύρος των Ωρεών βρέθηκε τον Αύγουστο του 1965, στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης του λιμανιού.
Η τοποθέτηση του στο βάθρο ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1966.
Πρόκειται για ένα ολόγλυφο ανάθημα φυσικού μεγέθους που παριστάνει ταύρο σε στάση επίθεσης. Είναι κατασκευασμένος από λευκό πεντελικό μάρμαρο και ζυγίζει περίπου 4,8 τόνους. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο και βάρος γλυπτά που έχουν βρεθεί στον ελλαδικό χώρο.
Ο αρχαίος γλύπτης επεξεργάστηκε έναν αρχικό όγκο μαρμάρου περίπου 8 τόνων. Οι διαστάσεις του γλυπτού είναι 3,20 μ μήκος, σωζόμενο ύψος 1,30 μ και πλάτος 0,75 μ. Οι διαστάσεις του βάθρου είναι 3,20μ μήκος, 1,30 μ ύψος και 1,15 μ πλάτος.
Η πίσω αθέατη πλευρά του ταύρου είναι ημίεργη.
Το γλυπτό σώζεται σχεδόν ακέραιο, με εξαίρεση τα ένθετα κέρατα (που ήταν κατασκευασμένα από άλλο υλικό, πιθανότατα από μάρμαρο άλλου χρώματος), τμήμα της ουράς και τα πόδια, τα οποία έχουν σπάσει από τον μηρό και κάτω, προφανώς γιατί δεν είχαν την ίδια αντοχή με το συμπαγές υπόλοιπο σώμα, κατά την πτώση του στη θάλασσα. Τα μέλη αυτά δεν έχουν βρεθεί.
Ο Ταύρος είχε αποδοθεί με εξαιρετική φυσικότητα και ζωντάνια. Πρόκειται για δημιούργημα σπουδαίου καλλιτέχνη. Η κατασκευή του χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα και κατά πάσα πιθανότητα κατασκευάστηκε σε κάποιο αττικό εργαστήριο και έπειτα μεταφέρθηκε στους Ωρεούς. Ενδεχομένως, ήταν ανάθημα σε ιερό ή ίσως κοσμούσε κάποιο ταφικό μνημείο ενός επιφανούς πολίτη των Ωρεών.
Μια τρίτη εκδοχή είναι ότι υπήρξε το σύμβολο της αρχαίας πόλης ή αποτελούσε αφιέρωμα στην ίδρυση της Ευβοϊκής συμπολιτείας, σύμβολο ολόκληρης της Εύβοιας, εκπρόσωπο της τέχνης και της δύναμης του νησιού.
Το 1993 κατασκευάστηκε ξύλινο κεραμοσκεπές σκέπαστρο για την προστασία του γλυπτού από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και από τη φθορά που μπορεί να προκληθεί από τον άνθρωπο ή άλλους εξωγενείς παράγοντες.
Το προαναφερόμενο στέγαστρο, εδώ και χρόνια, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων και της έλλειψης κατάλληλης συντήρησης, έχει υποστεί πολλές φθορές και έχει καταστεί ακατάλληλο για την προστασία του αγάλματος, αλλά κυρίως επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών.
Ειδικότερα, τα ξύλινα υποστυλώματα έχουν σαπίσει τελείως, τα τζάμια στηρίζονται υποτυπωδώς στα φθαρμένα πλαίσιά τους, ενώ κάποια από αυτά έχουν πέσει και κρατιούνται στον αέρα χάριν στο γεγονός ότι ακουμπούν σε κάποιο άλλο αντικείμενο, όπως η λάμπα φωτισμού.
Ακόμα, οι πλαστικές γρίλιες που βρίσκονταν στο κάτω τμήμα της οπίσθιας όψης έχουν καταστραφεί με αποτέλεσμα να γίνει δυνατή η είσοδος εντός του κλειστού στεγάστρου για ανθρώπους και ζώα. Κατόπιν άδειας που έλαβε από την αρχαιολογική υπηρεσία, ο Εκπολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Ωρεών έδωσε προσωρινή λύση κλείνοντας την πίσω όψη με ξύλο, ενώ παράλληλα συνέχιζε τις προσπάθειες ανεύρεσης κονδυλίων ώστε να απομακρυνθεί το παλιό σκέπαστρο, να αντικατασταθεί με νέο, να γίνει ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και να αποκτήσει το γλυπτό την εικόνα που του αξίζει.
Στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας που έχει ο Εκπολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Ωρεών με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας έλαβε την έγκριση να προχωρήσει σε σύνταξη τεχνικής και αρχιτεκτονικής μελέτης και προϋπολογισμού έργου, για την αποκατάσταση του στεγάστρου.
Ο πλήρης φάκελος της μελέτης συντάχθηκε αφιλοκερδώς από τον πολιτικό μηχανικό κ. Γιάννη Λετώνη.
Δυστυχώς λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, δεν διατίθενται κονδύλια στην αρχαιολογική υπηρεσία για τον σκοπό αυτό, ενώ από την άλλη οι οικονομικές δυνατότητες του Συλλόγου είναι σαφώς περιορισμένες.
Τα τρία τελευταία χρόνια, το Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Ωρεών προχώρησε σε δεκάδες αιτήσεις βοήθειας και συζητήσεις με φορείς, επιχειρήσεις και ιδιώτες, καθώς εξετάστηκαν όλοι οι πιθανοί τρόποι χρηματοδότησης.
Μετά τις τελευταίες επαφές με τον Αντιπεριφερειάρχη και συντοπίτη μας κ. Γιάννη Κοντζιά, ελπίζουμε πως αυτή τη στιγμή η τύχη του έργου είναι σε καλά χέρια και θα μπορέσει να υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καθώς δείχνει να υπάρχει μια καλή διάθεση συνεργασίας με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης προκειμένου να αποφευχθεί μια χειρότερη κατάσταση, όπως είναι η ανεπανόρθωτη και μη αναστρέψιμη φθορά του γλυπτού, καθώς και ο τραυματισμός επισκεπτών και διερχομένων.
Για την εκτεταμένη πληροφόρησή σας σχετικά με το σημαντικό αυτό έργο της αρχαιότητας, που κοσμεί την περιοχή μας και αποτελεί σύμβολο της πόλης μας, σας παραπέμπουμε στις παρουσιάσεις των ομιλητών κ. Σταμούλου Αθανάσιου και Prof. Dr. Goette Hans Rupprecht, από την ημερίδα με θέμα "Ο αρχαίος κόσμος της Βόρειας Εύβοιας και η επιρροή του στον 21ο αιώνα", μια συνδιοργάνωση της ΙΑ` Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Εκπολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Ωρεών, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Μαΐου 2014, στα Λουτρά Αιδηψού.
http://www.youtube.com/watch?v=z6stHoghJVA&index=14&list=PLSZzDstTViILiLiN4XpRulnGr4smb-2YS
και
http://www.youtube.com/watch?v=eN610N9Dfcc&list=PLSZzDstTViILiLiN4XpRulnGr4smb-2YS&index=15
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εκπολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Ωρεών