Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΖΩΑ

Search Our Site

Η Μαριλένα Σαρίδη υποδεικνύει μερικές μικρές αλλά πολύ χρηστικές συμβουλές για να έχεις έναν χαρούμενο σκύλο. Τι πιο ωραίο στον κόσμο;

Πήρες (υιοθέτησες ελπίζω..) τον σκύλο που λαχταρούσες τόσο καιρό ώστε να γίνει το αχώριστο συντροφάκι σου; Συγχαρητήρια ανήκεις επισήμως πλέον στο γκρούπ των αφοσιωμένων σκυλογονέων! Είμαι σίγουρη ότι έχεις διαβάσει, από πριν αποκτήσεις το τετραποδάκι σου, όλες αυτές τις οδηγίες που σου έχω γράψει παλαιότερα, ώστε να είσαι προετοιμασμένος για την έλευση του μαλλιαρού συντρόφου σου. Σωστά; Όμως πέρα από τα πρακτικά ζητήματα που αφορούν την ουσιαστική ευζωία ενός σκύλου, υπάρχουν και κάποια θεματάκια τα οποία αφορούν ξεκάθαρα την ευτυχία του σκύλου σου.

Ένας σκύλος, ΟΚ, δεν θα υποφέρει ούτε θα πονάει αν μένει σε ένα διαμέρισμα μόνος του 12 ώρες την μέρα με άπλετο φαγητό, νερό, ένα άνετο κρεββάτι και παιχνίδια γύρω του.. αλλά, θα είναι ευτυχισμένος πραγματικά πιστεύεις; Γι αυτό λοιπόν θα ήθελα να διαβάσεις τα παρακάτω tips και να αναρωτηθείς ποιά από αυτά κάνεις ήδη ή είσαι διατεθημένος να κάνεις ώστε να έχεις έναν πραγματικά ευτυχισμένο σκύλο.

#1. Προγραμμάτισε χρόνο μέσα στην μέρα για παχνίδι με τον σκύλο σου. Για μένα αυτό θεωρείται αυτονόητο. Ίσως και για σένα, αλλά για κάποιους όχι! Θα ήθελα λοιπόν κάθε μέρα να αφιερώνεις έστω 10 λεπτά στο πιστό σου συντροφάκι για να παίξεις μαζί του με την μπάλα του ή με ότι τον ευχαριστεί και αγαπάει. Εσύ ξέρεις τι παιχνίδι είναι αυτό. Βέβαια.. φορώντας τώρα το καπελάκι της εκπαιδεύτριας ξανά, πρόσεξε αν έχεις κουτάβι, το παιχνίδι σας να μην είναι άγαρμπο ώστε να μην ενθαρρύνει δαγκώματα και πηδήματα πάνω σου. Όπως πάντα λέω, το πιό υγιές παιχνίδι είναι το «πετάω μπάλα, τρέχει, παίρνω ξανά μπάλα, πετάω, τρέχει, κτλ» Εκτός του ότι θα διασκεδάσει πολύ ο σκύλος σου, παράλληλα θα ενισχυθεί ώσκαι ο δεσμός που έχετε! Επομένως μην το σκέφτεσαι, οργανώσου!

#2. Πάντα να χρησιμοποιείς μια ευχάριστη και γλυκιά φωνή όταν καλείς τον σκύλο σου. Ναι, πάντα. Ακόμα και όταν έχεις βρεί ένα «ατύχημα» στο χαλί του σαλονιού σου ή ένα παπούτσι σου μασημένο και αφημένο κάπου. Όπως και να έχει πρέπει να θυμάσαι ότι ο σκύλος γενικώς δεν φταίει. Ή που είναι μικρός ακόμα και δεν έχει μάθει να κάνει σωστά την τουαλέτα του ή που έχεις κάνει ήδη την πατάτα και του έχεις δώσει παλιά σου παπούτσια να μασάει για παιχνίδι. Επομένως που να ξεχωρίσει ο άμοιρος ποιό παπούτσι ειναι παλιό και ποιό νέο; Ε;! Για να επανέλθω όμως, θα ήθελα πάντα λοιπόν να τον καλείς με καλοσυνάτο τόνο φωνής γιατί μεταξύ μας, εσύ θα ένιωθες ιδιαίτερη τάση να πας σε κάποιον ο οποίος γκαρίζει αγριεμένος το ονομά σου; Όχι. Ε, ούτε και ο σκύλος σου λοιπόν. Γι αυτό να το προσέξουμε λίγο αυτό ναι;

#3. Να είσαι συνεπής σε αυτά που λες και δείχνεις. Πραγματικό σενάριο στο οποίο έχω γινει μάρτυρας πάμπολες φορές: Σκυλοπατέρας (ή μητέρα διακρίσεις δεν κάνω) μπαίνει στο σπίτι, πηδάει ο σκύλος πάνω του και ή που τον αγνοεί ή που τον χαιδεύει, επιβραβεύει δηλαδή και από πάνω. Μετά από λίγο μπαίνει κάποιο άλλο μέλος οικογένειας ή μη και ο σκύλος πηδάει πάνω στον άνθρωπο. Εκεί ο σκυλογονέας αρχίζει τα «Μηηηηη!» Πες μου εσύ αν μπορείς να εντοπίσεις που είναι το λάθος σε όλο αυτό.. Μην μπερδεύεις τον σκύλο σου και προσπάθησε να είσαι σταθερός με την εκπαίδευσή του. Θα έχεις σίγουρα έναν πιο ευτυχισμένο σκύλο αν του δείξεις ξεκάθαρα τι θέλεις να κάνει και τι να μην κάνει και τον επιβραβεύεις στις σωστές στιγμές. Έλα εύκολο είναι!

#4. Μείνε σταθερός σε ένα πρόγραμμα. Κακά τα ψέματα, στους σκύλους αρέσει να έχουν πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους. Να ξέρουν δηλαδή ότι στις 8 το πρωί περίπου τρώνε (μην γελάς είναι λες και έχουν μέσα τους ρολόι τα άτιμα!) και μετά ότι πηγαίνουν μια γρήγορη βόλτα για να κάνουν την πρωινή τους τουαλέτα. Αντιστοιχα το απόγευμα τους αρέσει αυτή η γλυκιά αναμονή για την μεγαλύτερη και απολαυστικότερη βόλτα τους. Θα έχεις παρατηρήσει μια μεγαλύτερη κινητικότητα κοντά στο λουρί του σκύλου σου και πιθανόν μια συνεχή παρακολούθηση σου λες και είναι η ουρά σου. Ε αυτό είναι γιατί ο σκύλος σου ξέρει ότι κάπου κοντά πλησιάζει η βόλτα του. Μην του την στερείς και τον πετάς εκτός προγράμματος! Ευτυχισμένος σκύλος λοιπόν είναι ένας σκύλος με πρόγραμμα στην ζωή του.

#5. Άσε κάτω το κινητό. Γι αυτό, δεν θα βγάλω την ουρά μου απ’ έξω. Το παραδέχομαι πως και εγώ εύκολα χαζολογάω με το κινητό στο χέρι ενώ βγάζω βόλτα τον σκύλο μου. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να αντισταθείς όταν σου έρχεται μια ειδοποίηση για κάτι που έχεις ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή όταν ένα επαγγελματικό email περιμένει την απάντησή σου. Αλλά ρε γαμώτο, ας κάνουμε μια προσπάθεια για λίγο περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον σκύλο μας. Εξάλλου ο λόγος που βγήκες από το σπίτι δεν είναι η βόλτα με τον σκύλο σου; Ε προσπάθησε επομένως να κάνεις ακριβώς αυτό. Βόλτα, παρέα με τον σκύλο σου και όχι παρέα με το κινητό σου. Βάλτο αθόρυβο και κρύψτο στην τσέπη σου ώστε να μην βλέπεις το αναθεματισμένο φωτάκι ειδοποίησης! Πίστεψέ με ο σκύλος σου θα εισπράξει την προσοχή που θα του δείξεις γιατί σίγουρα όλο και κάποιο χάδι θα λάβει και όπως καταλαβαίνεις, χάδια ίσον ευτυχία.

#6. Φρόντισε για την άσκηση του σκύλου σου. Εσύ δηλαδή γιατί γυμνάζεσαι; Για τις ρημάδες τις ενδορφίνες που ελευθερώνονται μετά και γι αυτό το κορμί που θα πρέπει να κυκλοφορήσεις στην παραλία. Σωστά; Ε αντίστοιχα, αλλά όχι για τους ιδιους λόγους (προφανώς), ο σκύλος σου χρειάζεται την καθημερινή του άσκηση ώστε να εκτονώνεται και να είναι ήρεμος. Να ξέρεις ότι πολλά προβλήματα συμπεριφοράς σε έναν σκύλο ξεκινάνε από την έλλειψη άσκησης και το αίσθημα βαρεμάρας ενός σκύλου. Φαντάζεσαι να σε είχαν κλεισμένο σε ένα σπίτι όλη μέρα κάθε μέρα και να σε βγάζαν απλά για ένα περπάτημα γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σου; Τρέλα. Έτσι λοιπόν για να έχεις έναν ήρεμο και ευτυχισμένο σκύλο, μην παραλείπεις να τον βγάζεις για τρέξιμο ή για έναν μεγάλο έστω περίπατο.

#7. Φτιάξε στο σπίτι σου 2-3 σημεία ξεκούρασης του σκύλου σου. Οι σκύλοι μπορεί να κοιμούνται μέχρι και 18 ώρες την μέρα! Ειδικά αν είναι σε προχωρημένη ηλικία. Αυτό όμως δεν πάυει να σημαίνει ότι θέλουν να νιώθουν κοντά σου. Επομένως φρόντισε να έχεις σίγουρα ένα κρεββατάκι στο σαλόνι του σπιτιού σου, εκεί όπου και εσύ θα κάθεσαι καναπέ και γενικώς περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο, καθώς και 1-2 κρεββατάκια ή χαλάκια σε λίγο πιο απομονωμένα σημεία ώστε ο σκύλος σου να πηγαίνει εκεί και να κοιμάται όταν νιώθει ότι θέλει την ησυχία του. Ήσυχος και απερίσπαστος ύπνος σημαίνει ήρεμος και ευτυχισμένος σκύλος.

Δεν νομίζω να σε ξάφνιασα και πολύ με αυτά που σου είπα. Ήθελα όμως να στα γράψω για να τα έχεις πιό ξεκάθαρα στο μυαλό σου. Όπως επίσης, δεν θεωρώ ότι θα σε ξαφνιάσω λέγοντάς σου πως καλά όλα τα παραπάνω που διάβασες, αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζεται περισσότερο ένας σκύλος για να είναι ευτυχισμένος είναι αγάπη από εσένα. Να τον αγαπάς σαν παιδί σου. Ναι, τόσο ακραία. Γιατί οι σκύλοι υπάρχουν για εμάς και από εμάς εξαρτώνται για την επιβιωσή τους και την ευτυχία τους. Όπως ανιδιοτελώς λοιπόν σε αγαπά ο σκύλος σου, τόσο και άλλο τόσο μην ξεχνάς να του δείχνεις καθημερινά την αγάπη σου και εσύ. Πίστεψέ με, αν το κάνεις, τότε σίγουρα θα έχεις τον πιο ευτυχισμένο σκύλο.

Η Μαριλένα Σαρίδη είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και μπορείς να μάθεις περισσότερα για την δουλειά της στο www.happydogtrainer.gr ή απ’ την σελίδα της στο Facebook

πηγη: https://www.nou-pou.gr/

-- ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥΣ --

Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά αυτούς που τα υπογράφουν και οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι των γραφομένων τους. ο ΔΙΑΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται, όταν αυτές υπογράφονται.