Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ...

Search Our Site

Οι περισσότεροι δεν κλαδεύουν τις συκιές, καθώς θεωρούν ότι η συκιά δε χρειάζεται κλάδεμα, ωστόσο δεν κάνουν και τόσο καλά! Είναι κρίμα να χάνουμε μία πλούσια παραγωγή σε σύκα, από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, επειδή αμελήσαμε το κλάδεμα. Ίσως επειδή η καλλιέργεια της συκιάς δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις σε φροντίδα σε σύγκριση με άλλα καρποφόρα δέντρα, ξεχνάμε το κλάδεμα που παραμένει βασικός παράγοντας για να εξασφαλίσουμε μεγάλη και υψηλής ποιότητας παραγωγή. Εξάλλου η συκιά χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα κάθε 2-3 χρόνια. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις βασικές συμβουλές για το κλάδεμα της συκιάς για να απολαύσουμε πολλά νόστιμα σύκα από τον κήπο μας.

Πότε κλάδεύουμε τις συκιές;

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της συκιάς είναι μέσα στο χειμώνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Αυτή η περίοδος είναι κατάλληλη για να κλάδέψουμε τις συκιές μας, καθώς έχουν πέσει τα φύλλα τους και τα δέντρα βρίσκονται σε κατάσταση λήθαργου. Οι βασικοί τύποι κλαδέματος στη συκιά διαχωρίζονται σε κλάδεμα διαμόρφωσης, που γίνεται στα νεαρά δέντρα συκιάς, και σε κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται στα μεγάλα δέντρα συκίας που βρίσκονται σε παραγωγή.

Πώς γίνεται το κλάδεμα στα νεαρά δέντρα συκιάς;

Το βασικό κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται σε μικρά δεντρα συκιάς είναι το κυπελλοειδές σχήμα. Το κυπελλοειδές σχήμα κλαδέματος της συκιάς εφαρμόζεται τόσο σε ερασιτεχνικούς κήπους, όσο και σε επαγγελματικές καλλιέργειες. Διαμορφώνουμε ένα βασικό κορμό με ύψος περίπου ένος μέτρου από το έδαφος που διακλαδίζεται σε 4-5 κεντρικούς βραχίονες. Είναι σημαντικό το κλάδεμα διαμόρφωσης του κυπελλοειδούς σχήματος να γίνεται σταδιακά με ελαφριές επεμβάσεις για να μπαίνει η συκιά σε καρποφορία γρηγορότερα και να απολαμβάνουμε τους νόστιμους καρπούς της.

Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας στις συκιές;

Το κλάδεμα καρποφορίας της συκιάς γίνεται κάθε 2-3 χρόνια και πρέπει να είναι ελαφρύ, καθώς η συκιά δεν αναπτύσσει πλευρικούς βλαστούς και καρποφορεί περισσότερο σε ετήσιους βλαστούς. Το κλάδεμα καρποφορίας αποσκοπεί βασικά στη διατήρηση του σχήματος και του ύψους των δένδρων, τον ικανοποιητικό φωτισμό και αερισμό στο εσωτερικό της κόμης του δέντρου, στην ανάπτυξη νέας βλάστησης και στην εξασφάλιση καλής παραγωγής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις δίφορες ποικιλίες συκιάς που φέρουν δύο σοδειές κάθε χρόνο, δεν κονταίνουμε τους βλαστούς παρά μόνο γίνεται αραίωμα ξερών και κλαδιών που συμπλέκονται. Αυτό γίνεται, καθώς η πρώτη σοδειά καρποφορεί σε βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς.

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της συκιάς

Κατά τον μήνα Μάιο γίνεται συμπληρωματικά κορφολόγημα της συκιάς για να περιορίσουμε ενδεχόμενη έντονη βλάστηση που λειτουργεί ανασταλτικά στην καλή ποιότητα των καρπών. Παράλληλα, με το κορφολόγημα πετυχαίνουμε να πρωιμίσουμε την παραγωγή της συκιάς μας.

πηγη: www.mistikakipou.gr

-- ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥΣ --

Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά αυτούς που τα υπογράφουν και οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι των γραφομένων τους. ο ΔΙΑΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται, όταν αυτές υπογράφονται.