Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ...

Search Our Site

Όποιος προσπαθεί στη ζωή κάνει λάθη! Έτσι και στην κηπουρική! Λατρεύουμε να φροντίζουμε τα φυτά και τα λουλούδια μας στον κήπο και στο μπαλκόνι μας. Είτε είμαστε πρωτάρηδες στην κηπουρική είτε πιο έμπειροι, μπορεί να κάνουμε κάτι λάθος ή να παραβλέψουμε και αυτό να έχει συνέπειες! Τα φυτά μας να υποφέρουν, να μην ανθίζουν, να πέφτουν τα φύλλα τους, να μην κάνουν καρπούς ακόμα και να ξεραθούν. Ας δούμε λοιπόν τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε στον κήπο και πρέπει να αποφεύγουμε με κάθε τρόπο.

Φύτευση σε ακατάλληλη εποχή

Καταρχήν αποφεύγουμε να φυτεύουμε τα φυτά μας στον κήπο ή να μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερες γλάστρες σε περιόδους ακραίων θερμοκρασιών. Την περίοδο του καλοκαιριού με τις υψηλές θερμοκρασίες ή την περίοδο του χειμώνα με την έντονη παγωνιά και τους δυνατούς βοριάδες δεν πρέπει να φυτεύουμε. Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, τα φυτά μας θα υποφέρουν και δεν θα καταφέρουν να ριζώσουν και πιθανότατα θα ξεραθούν. Γενικότερα, κατάλληλες εποχές φύτευσης είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν καλλιεργούμε λαχανικά ανοιξιάτικης φύτευσης, πολλές φορές φυτεύουμε πιο νωρίς για να έχουμε πρωιμότητα. Όμως, τα φυτά μας καταστρέφονται λόγω της βραδινής παγωνιάς που επικρατεί στις αρχές τη άνοιξης. Αντίστοιχα, πολλές φορές λόγω όψιμης φύτευσης, τα λαχανικά δεν καρποφορούν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών του χειμωνα.

Φύτευση σε προβληματική θέση

Τι κάθε φυτό πρέπει να βρει το μέρος του γιαυτό επιλέγουμε τις κατάλληλες θέσεις για τη φύτευση των φυτών μας. Βασικά, πρέπει να γνωρίζουμε τις συνθήκες που ευδοκιμούν τα φυτά μας σε σχέση με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία καθώς και με την αντοχή στην παγωνιά. Άλλα φυτά θέλουν περισσότερο ήλιο για να αναπτυχθούν, να ανθίσουν και να καρποφορήσουν. Κάποια φυτά μπορούν να φυτευτούν και να αντέξουν σε ημισκιερές ή σκιερές θέσεις. Πολλά φυτά δεν άντέχουν την έντονη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού και παθαίνουν εγκαύματα. Επίσης, κάποια άλλα φυτά είναι ευαίσθητα στους δυνατους βοριάδες γιαυτό επιλέγουμε προφυλαγμένα σημεία στο κήπο ή στο μπαλκόνι.

Κακή προετοιμασία του εδάφους

Η καλή προετοιμασία του εδάφους είναι προυπόθεση για να ευδοκιμήσουν τα φυτά μας. Αν φυτεψουμε τα φυτά μας σε σκληρό χώμα στον κήπο δεν θα αναπτυχθεί καλά το ριζικό συστημα και δεν θα έχουν καλή ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ καλό να αφαιρούμε τις πέτρες από τον κήπο και να οργώνουμε το έδαφος για να είναι αφράτο και ψιλοχωματισμένο. Επίσης, είναι σημαντικό να εμπλουτίζουμε το χώμα του κήπου μας με οργανικη ουσία, ενσωματώνοντας καλοχωνεμένη κοπριά, κομπόστ και βιολογικό λίπασμα. Η καλή σύσταση στο έδαφος προσφέρει αερισμό στο ριζικό σύστημα των φυτών για να αναπτυχθεί και καλή αποστράγγιση για να μην σαπίσει. Παράλληλα, παρέχει και στα φυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί η βλάστηση τους, για να ανθίσουν καθώς και για να δώσουν καλή καρποφορία.

Πολύ πυκνή σπορά και φύτευση

Όταν φυτεύουμε τα φυτά μας είτε στο λαχανόκηπο είτε σε ένα παρτέρι λουλουδιών αποφεύγουμε την πυκνή φύτευση και επιλέγουμε τις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης. Τα φυτά όταν αναπτύσσονται πολύ πυκνά καθώς μεγαλώνουν δεν έχουν καλό αερισμό και φωτισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητα σε προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες, έντομα και τον τετράνυχο. Ακόμα και όταν κάνουμε σπορά σε λαχανικά ή σε καλλωπιστικά, πρέπει να αποφεύουμε την πυκνή σπορά, γιατί τα φυτά όταν μεγαλώσουν θα έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Επίσης, στην περίπτωση της σποράς, όταν τα νέα φυτά φυτρώνουν πολύ πυκνά, είναι πολύ δύσκολο να απομακρύνουμε τα ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) που αναπτύσσονται.

Ανεπαρκές ή υπερβολικό πότισμα

Το υπερβολικό πότισμα ή ελλειψη νερού ή τα ακανόνιστα ποτίσματα αποτελούν τις κυριότερες αιτίες προβλημάτων που έχουν τα φυτά και τα λουλούδια μας στον κήπο και στο μπαλκόνι. Πάντως, είναι πολύ βασικό να γνωρίζουμε τις ανάγκες των φυτών σε νερό στα διάφορα στάδια (βλαστική ανάπτυξη, άνθιση, καρπόδεση, ωρίμανση καρπών) για να μπορέσουμε να ρυθμισουμε την ποσότητα και την συχνότητα του ποτίσματος. Επίσης, καλό είναι να ποτίζουμε τα φυτά μας με το σύστημα των σταγόνων γιατί εχει πολλά πλεονεκτήματα για τα φυτά μας ενώ παράλληλα κάνουμε και οικονομία στο νερο. Επίσης, θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά και να ρυθμίζουμε το αυτόματο σύστημα άρδευσης και τον προγραμματιστή. Για παράδειγμα, τις μέρες που βρέχει δεν θα πρέπει να ποτίζουμε τον κήπο. Τέλος, για να έχουμε ένα αποτελεσματικό πότισμα στον κήπο πρέπει να στραγγίζει το χώμα. Κι όταν φυτεύουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε τρύπες για να στραγγίζει το νερό.

Μειωμένη ή υπερβολική λίπανση

Η έλλειψη λίπανσης δημιουργεί πολλά προβλήματα στα φυτά καθώς δεν τα εφοδιάζει με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. H έλλειψη θρεπτικών στοιχείων όπως άζωτο, φώσφορο και κάλιο αλλά και ιχνοστοιχείων όπως σίδηρο και ψευδάργυρο προκαλεί προβλήματα στυν βλαστική ανάπτυξη και στην ανθοφορία των καλλωπιστικών φυτών. Επίσης, προκαλεί σε λαχανικά και καρποφόρα δέντρα μειωμένη καρποφορία και υποβαθμισμένη παραγωγή. Όμως, αντίθετα και η υπερβολική ποσότητα προσθήκη λιπάσματος, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και τοξικότητες στα φυτά. Ειδικά η υπερβολική προσθήκη αμμωνιακών λιπασμάτων δημιουργεί καψίματα στην κορυφαία βλάστηση και ευαισθησία σε μυκητολογικές ασθένειες.

Απουσία πρόληψης ασθενειών και εντόμων

Η προληπτική αντιμετώπιση των ασθενειών και των εντόμων είναι πολύ σημαντική για να έχουμε μια πετυχημένη καλλιέργεια. Αν δεν πάρουμε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα, στη συνέχεια είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά με οικολογικά μέσα προστασίας των φυτών. Για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών όπως ο περονόσπορος, το ωίδιο, και το φουζικλάδιο, πρέπει να χρησιμοποιούμε σκευάσματα με βάση το χαλκό και το θειάφι. Για την αντιμετώπιση των εντόμων όπως ο αλευρώδης, η βρωμούσα, ο φυλλοκνίστης, η καρπόκαψα, μελίγκρα χρησιμοποιούμε κατά περίπτωση οικολογικά σκευάσματα όπως σάπωνες αλάτων καλίου, θερινό πόλτό, φυσική πυρεθρίνη και βάκιλλο Θουριγγίας. Για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών που είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στον κήπο, χρησιμοποιούμε στάχτη από το τζάκι και το ξυλόφουρνο ή οικολογικό σκεύασμα σιδήρου.

πηγη: https://www.mistikakipou.gr

-- ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥΣ --

Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά αυτούς που τα υπογράφουν και οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι των γραφομένων τους. ο ΔΙΑΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται, όταν αυτές υπογράφονται.