Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
ΙΣΤΙΑΙΑ

Search Our Site

της Ασημίνας Ντέλιου

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα εκκλησιαστικό έθιμο που τελείται ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής στο Νέο Πύργο Ευβοίας, όπου γιορτάζει το ομώνυμο εκκλησάκι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή (Μπαλουκλή)

Σήμερα μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ανήμερα της εορτής πλειστηριάζεται το Ύψωμα, ένας άρτος δηλαδή, τον οποίο «χτυπούν» οι παρευρισκόμενοι προσφέροντας χρήματα για την εκκλησία. Θεωρείται ευλογία για τον άνθρωπο που θα δώσει τα περισσότερα να πάρει τον άρτο αυτό από τα χέρια του ιερέα. Το έθιμο έχει τις ρίζες του σε αυτό που τελούταν στον ομώνυμο ναό του χωριού Πύργος Κωνσταντινουπόλεως κατά το οποίο μετά το τέλος της Λειτουργίας οι πιστοί πλειοδοτούσαν ποιός θα αποκτήσει το «Ύψωμα» προσφέροντας όμως όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι στην εκκλησία. Ο ναός εκπωλούσε το πλεονάζον λάδι και με τα χρήματα συντηρούσαν τα ιδρύματα της εκκλησίας.

Όταν οι πρόσφυγες εκ Πύργου έφτασαν στη Βόρεια Εύβοια βρήκαν στην περιοχή το εκκλησάκι της Παναγίας της Αληθινής, στο όριο του χωριού προς την πόλη της Ιστιαίας το οποίο μετονόμασαν σε Ζωοδόχο Πηγή Μπαλουκλή εις ανάμνησιν της πατρίδας τους. Στο εκκλησάκι αυτό, τελούν κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινισίμου Εβδομάδας την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το πατροπαράδοτο αυτό έθιμο. Μάλιστα φέρνουν και τις πασχαλινές τους λαμπάδες για να τις κάψουν, συνήθεια που υπάρχει σε όλη τη Βόρεια Εύβοια, αφού η πασχαλινή λαμπάδα πρέπει να καεί μέχρι τέλους αν είναι δυνατόν, μέσα στο Ναό. Για το λόγο αυτό και οι περισσότεροι τις αφήνουν μετά αναμμένες στα μανουάλια.

(Πληροφορίες π. Τίτος Γερονικολός, εφημέριος Νέου Πύργου Ευβοίας)

πηγη: https://greekcultureellinikospolitismos.wordpress.com

-- ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥΣ --

Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά αυτούς που τα υπογράφουν και οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι των γραφομένων τους. ο ΔΙΑΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται, όταν αυτές υπογράφονται.