Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Search Our Site

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η χθεσινή εσπερίδα που διοργάνωσε ο εκδοτικός οίκος "Ι. Σιδέρη", στη Χαλκίδα, για την εξωτερική πολιτική, όπου είχα την τιμή να συμμετέχω σε μία ουσιαστική συζήτηση με τον Πρέσβη ε.τ. και υποψήφιο Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Αλέξανδρο Μαλλιά, υπό το συντονισμό του αντιστράτηγου ε.α. κ. Κωνσταντίνου Λουκόπουλου.

Ο κ. Μαλλιάς καθήλωσε με την εμπεριστατωμένη ανάλυσή του το κοινό, κάτι που αποδεικνύεται και από τις πολλές και εύστοχες ερωτήσεις που ακολούθησαν τις τοποθετήσεις.

Ανέλυσε βήμα προς βήμα όλες τις αστοχίες της συμφωνίας των Πρεσπών. Από την τοποθέτηση του, ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα που είπε, κρατώ το εξής: "κανένας μα κανένας διπλωμάτης δεν θα έγγραφε ούτε θα υπέγραφε τη συγκεκριμένη συμφωνία", αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα κείμενο που φέρει την σφραγίδα του πρώην ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά και ήταν ουσιαστικά μια πολιτική απόφαση με ιδεολογικό μάλιστα πρόσημο σε κάποια σημεία.

Στην τοποθέτηση μου μίλησα για την Πολιτιστική Διπλωματία και την Εξωτερική Πολιτιστική Πολιτική. Ανέπτυξα, δηλαδή, την πολιτική διάσταση του πολιτισμού. Πώς η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η αξιοποίηση των πολιτιστικών δεσμών με άλλες χώρες αποτελούν ένα ήπιο μεν αλλά αποτελεσματικό δε όπλο διπλωματίας, λειτουργώντας ως «έξυπνη ισχύ», ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη για την πατρίδα μας περίοδο, κατά την οποία η αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας πρέπει να αποτελέσει κύριο άξονα εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού.

Ο πρώτος που αντιλήφθηκε τη σημασία του πολιτισμού στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής ήταν ο Μεγάλος Στρατηλάτης, ο Μέγας Αλέξανδρος.

Από τη μία μεριά, οι μακεδονικές φάλαγγες ανέτρεπαν την Περσική κυριαρχία στο πεδίο των μαχών, ενώ από την άλλη οι λόγιοι και οι καλλιτέχνες που συνόδευαν τον στρατό του άνοιγαν το δρόμο στο πεδίο της κοινωνίας για τη θεμελίωση μιας νέας εποχής, της Ελληνιστικής.

Χάρη σε αυτήν την ιδιοφυή στρατηγική, ο Αλέξανδρος με τα όπλα κατακτούσε τα εδάφη των Περσών και με τον πολιτισμό κατάφερε να κατακτήσει για πάντα τις καρδιές τους.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Μανώλης

PhD Ευρωπαϊκή Πολιτική Περιβάλλοντος

Μητρώο Στελεχών ΝΔ

-- ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥΣ --

Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά αυτούς που τα υπογράφουν και οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι των γραφομένων τους. ο ΔΙΑΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται, όταν αυτές υπογράφονται.