Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Search Our Site

του Κώστα Μπεκιάρη

Από την τσιμεντούπολη και από τo άγχος της πόλης στην απόλυτη χαλάρωση του βουνού, στο τιτίβισμα των πουλιών και τον ήχο του νερού που κυλά!

Η Παύλιανη σε απόσταση μόλις 235 χλμ. από την Αθήνα, χτισμένη στα 1.050 μ., στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού της Oίτης, είναι κατάφυτη, γεμάτη έλατα. Ανάμεσα στην Πάνω και την Κάτω Παύλιανη ξεκινά το αισθητικό πάρκο και το κέντρο αναψυχής. Το πάρκο κρύβει πολλές εκπλήξεις από το πρώτο κιόλας βήμα σου. Εκεί σε περιμένει μία ξύλινη γέφυρα, που τη διασχίζεις ακούγοντας τη μουσική από το soundtrack της ταινίας «The piano» και συναντάς το Μουσείο Υδροκίνησης με το νερόμυλο, τα μαντάμια και τη νεροτριβή.

Εύκολη και πολύ όμορφη διαδρομή, σε ξεκάθαρο μονοπάτι με πολύ καλή σήμανση, ανάμεσα σε πλατάνια, σφενδάμια, καρυδιές και καστανιές, πανύψηλα έλατα, σπάνιους σχηματισμούς δένδρων και τον ήχο του Ασωπού ποταμού να σε συντροφεύουν. Το πρώτο και ευκολότερο μέρος του μονοπατιού κινείται παράλληλα με τον Ασωπό (πότε δεξιά και πότε αριστερά από το ποτάμι), σε ανηφορική πορεία με ήπια κλίση και διαθέτει αρκετούς χώρους αναψυχής και παιχνιδιού, κυρίως για τα παιδιά. Σε περιμένουν αιώρες, τραμπολίνο, γήπεδο για ποδοσφαιράκι, δενδρόσπιτα, πέρασμα του ποταμού με χειροκίνητο τελεφερίκ, χώροι για πικ νικ, μπάνιο για τους τολμηρούς και πολλά πολλά ακόμα.

Μετά από 2,5 km και αφού έχουμε στρίψει αριστερά προς Αγ.Τριάδα, στη διχάλα του μονοπατιού (δεξιά πηγαίνει για Παύλιανη), φτάνουμε σε διάσελο και το μονοπάτι αλλάζει τελείως πορεία (βορειοανατολική), καθώς γυρνάμε προς τα πίσω, κινούμενοι πλέον σε εντελώς διαφορετικό σκηνικό. Έχουμε πλάτη την Γκιώνα, αριστερά μας τις δασωμένες πλαγιές της Οίτης και ανεβαίνοντας, αποκτάμε θέα προς το Καλλίδρομο και τον Μαλιακό κόλπο. Περνάμε διαδοχικά την κορυφή του Μισόραχου, το πολυβολείο, το σιδερένιο θρόνο (πιστό αντίγραφο του Iron Throne, του θρόνου του Game of Thrones, που έφτιαξε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Παύλιανης μετά από απαίτηση της νεολαίας. Ένας θρόνος φτιαγμένος από 300 Kg σίδερο, 250 Kg σιδερένιες λάμες, 30 Kg ξύλο, 10 Kg μπογιές, 10 Kg μπετό και 800 ώρες δουλειάς!).

Συνεχίζουμε και φτάνουμε στο θρόνο του Δία, ένα ξύλινο σπιτάκι που βρίσκεται σε επιβλητικό σημείο στην άκρη του βράχου. Από εκεί, το μονοπάτι κατηφορίζει και μας οδηγεί στον ασφαλτόδρομο, ακριβώς στην είσοδο του αισθητικού πάρκου, απ’ όπου ξεκινήσαμε.

Παύλιανη: 1050 Υψόμετρο

Iron Throne: 1260 Υψόμετρο

Διαδρομή: Κυκλική

Απόσταση: 7 χλμ

Περπάτημα: 2:30 (χωρίς στάσεις)

Νερό: Αφού αφήσετε το χώρο αναψυχής και το ποτάμι, δεν θα συναντήσετε ξανά πηγή με νερό, καλό είναι να πάρετε μαζί σας, γιατί θα ξαναβρείτε στη βρύση στην άσφαλτο, όταν τελειώσετε τη διαδρομή.

Κώστας Μπεκιάρης

ΣΣ: κάντε κλικ στις φωτογραφίες (του Κώστα Μπεκιάρη) για να τις μεγεθύνετε...

.