Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Search Our Site

του Κώστα Μπεκιάρη

Από την Στενή Ευβοίας στο Καταφύγιο Δίρφυος, περπατώντας τα μονοπάτια Σ1-Σ2

Μια πολύ ωραία, κυκλική και σχετικά εύκολη διαδρομή με αρκετή βλάστηση. Εκκίνηση από τη "Βρύση του Γιατρού" στο γήπεδο της Άνω Στενής. Περπατάμε ανηφορικά σε άσφαλτο για 250 μ. και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο, που βγάζει στη διασταύρωση για τα μονοπάτια Σ2 και Σ3 (Ξεροβούνι).

Παίρνουμε το αριστερό παρακλάδι ακολουθώντας τη σήμανση για Σ2 και μετά από 220 μ. διασχίζουμε ρέμα, το οποίο περνάμε πατώντας σε πέτρες (οριακά το χειμώνα, αν έχει αρκετό νερό), Το μονοπάτι Σ2 δίνει τη δυνατότητα στους λάτρεις της πεζοπορίας να γνωρίσουν το μικτό δάσος της Στενής (καστανιές, έλατα, βελανιδιές, πεύκα και πλατάνια στις ρεματιές). Στη διαδρομή μας θα διασταυρωθούμε με τους δρόμους που οδηγούν στο καταφύγιο.

Στο καταφύγιο του ΕΟΣ Χαλκίδας «Μιχάλης Νικολάου» θα φτάσουμε μετά από 2,5 ώρες περίπου και θα απολαύσουμε τη μαγευτική θέα προς την κορυφή Δέλφι αλλά και προς το Αιγαίο. Αφού ξεκουραστούμε και πιούμε τσάι του βουνού που προσφέρει το καταφύγιο, παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής από το μονοπάτι Σ1 (4,5 χλμ), ακριβώς πίσω από το καταφύγιο. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα μονοπάτια, με συνεχείς εναλλαγές βλάστησης. Μετά από 2 ώρες θα βρεθούμε πίσω στο χωριό.

Εναλλακτικά, αν περπατήσετε καλοκαίρι, μπορεί κάποιος από την παρέα να «θυσιαστεί», να μην περπατήσει, προκειμένου να φέρει το αυτοκίνητο μέχρι το καταφύγιο, και αφού ολοκληρώσετε την πεζοπορία σας, να κατηφορίσετε στη Χιλιαδού για ένα μπάνιο.

Αφού θα βρίσκεστε στην περιοχή, διαθέστε λίγο χρόνο να επισκεφθείτε τον Ναό της Αγίας Κυριακής (από την Κάτω Στενή προς Καμπιά), ο οποίος βρίσκεται μέσα σε σπήλαιο κι είναι περιτριγυρισμένος από καταρράκτες και πλατανόδασος. Ο ναός της Αγίας Κυριακής έχει ιερό που δεν «κοιτάει» προς την Ανατολή, όπως συνηθίζεται, αλλά προς τον Νότο, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει κρήνη, της οποίας το νερό θεωρείται αγίασμα.

Πληροφορίες

Το καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου» βρίσκεται στη θέση «Λειρί» στη Δίρφυ, σε υψόμετρο 1120 μ. σε δεσπόζουσα θέση, με θέα τόσο προς τον Ευβοϊκό κόλπο όσο και προς το Αγαίο, απ’ όπου σε μέρες με διαύγεια και καλή ορατότητα μπορούμε να δούμε τα νησιά των Σποράδων.

Η Στενή Δίρφυος είναι ημιορεινό χωριό του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων της Εύβοιας, χτισμένη στις νότιες πλαγιές του όρους Δίρφυ, σε υψόμετρο 440 μ.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε Νοέμβριο του 2019, ιδανική εποχή για εμένα, διότι τα χρώματα μέσα στο δάσος είναι μοναδικής ομορφιάς.

o δεύτερη αλλαξιά ρούχα

o νερό 1 lt, σνακ ενέργειας

o αντιανεμικό – αδιάβροχο

ΣΣ: κάντε κλικ στις φωτογραφίες (του Κώστα Μπεκιάρη) για να τις μεγεθύνετε...