Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ

Search Our Site

της Ασημίνας Ντέλιου

Η σημερινή «Τροφή για σκέψη» έχει αντλήσει το θέμα της με αφορμή την πρόσφατη Πανηγυρική Τελετή Αγιοποίησης του Οσίου πατρός Ιακώβου Τσαλίκη στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυΐδ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Γύρω από το γεγονός, όπως όλοι γνωρίζετε, διαδόθηκε μια ασύστολη μυθοπλασία γύρω από τον όγκο των προσκυνητών και τα λεωφορεία που ακούγονταν ότι θα επισκέπτονταν την Μονή εκείνες τις ημέρες και σύμφωνα με τις φήμες θα κυμαίνονταν από τριάντα έως χίλια! Επιβεβαιώσαμε λοιπόν πανηγυρικά τον τιμητικό μας τίτλο «Κιαπλές» . Μάλιστα ο τίτλος, από ό,τι αποδείχτηκε, θα ήταν κρίμα να απονεμηθεί μόνο στους Ξηροχωρίτες, αλλά τον αξίζουν με το σπαθί τους όλοι οι Βορειοευβοιώτες! Όπως ήταν φυσικό, όλη αυτή η παραπληροφόρηση (φυσικά όλοι μας είχαμε πληροφορίες εκ των «έσω»!) και η κινδυνολογία, μας επηρέασε όλους (για να μη βγάζω τον εαυτό μου απέξω) με αποτέλεσμα να αποθαρρυνθούν οι προσκυνητές να επισκεφτούν το μοναστήρι, αυτές τις δύο σημαντικές μέρες και να βγει προς τα έξω μια καθόλου κολακευτική εικόνα, τη στιγμή που σε συναυλίες του καλοκαιριού έχουμε δει τρείς και τέσσερις χιλιάδες άτομα να παρακολουθούν ομαλά την εκδήλωση χωρίς κανένα πρόβλημα.

Με αφορμή λοιπόν αυτή, αποφάσισα να σας διηγηθώ σήμερα ένα μικρό παραμύθι.

Ήταν λέει μια φορά κι ένα καιρό, στην Κιαπλεδούπολη ένας άντρας, ο κυρ Κώστας, και ζούσε με την γυναίκα του. Ήταν φτωχοί άνθρωποι και έμεναν σε ένα σπιτάκι τόσο δα, μικρό, με χαμηλό ταβάνι… Ένα πρωί καθώς ο άντρας πήγε να βγει απο το σπίτι στην αυλή, μιας και η πόρτα ήταν χαμηλή, χτύπησε το κεφάλι του στο κάσωμα!

«Ωχ!» φώναξε δυνατά απο τον πόνο. Η γυναίκα του, που ήταν πιο μέσα στο δωμάτιο, άκουσε την κραυγή, ανησύχησε και τον ρώτησε τι έπαθε. Αμέσως αυτός, για να την καθησυχάσει, της απάντησε λιγάκι φωναχτά για να ακούσει, καθώς ήταν και λίγο βαρύκοη…

"Να, έκανα να βγω και χτύπησα …"

Ένας γείτονας άκουσε την συζήτηση καθώς περνούσε απ’ έξω και τα μάτια του πετάρισαν από την έκπληξη. «Ρε κοίτα να δεις τι γίνεται στον κόσμο…» είπε με το νου του. Στο δρόμο που περπατούσε βρίσκει έναν συγχωριανό τους και του λέει

"Τα ‘μαθες τι έγινε; Ο κυρ Κώστας έκανε ένα αυγό!" Ο άλλος θαύμασε!

«Μπράβο! Τι λες!» Κουβεντιάσανε λίγο για το θαυμαστό γεγονός και χωρίσανε.

Πολύ εντυπωσιάστηκε ο συγχωριανός από το παράξενο γεγονός που πρώτη φορά έγινε στο χωριό τους! Βρίσκει παρακάτω έναν άλλο άντρα, τον πιάνει παράμερα και του λέει «Έλα να σου πω τι έγινε σήμερα! Ο κυρ Κώστας έκανε πέντε αυγά!» Εντυπωσιάστηκε κι ο άλλος! Μοναδικό το γεγονός… Από στόμα σε στόμα η πληροφορία ταξίδεψε όλη τη μέρα. Κι ένας έλεγε ότι έκανε ο κυρ Κώστας δέκα αυγά, ο επόμενος τα αύξησε σε είκοσι, ο μεθεπόμενος είπε ότι γέννησε τριάντα και όσο μεταδιδόταν η πληροφορία, τόσο και αυγάταιναν τα αυγά, ώσπου έφτασε κι ένας να το πει στο βασιλιά. Πήγε τρέχοντας λοιπόν στο παλάτι και του ανακοίνωσε με θαυμασμό ότι στο χωριό ο κυρ-Κώστας γέννησε σε μια μέρα, ενενήντα εννιά αυγά!

Ο βασιλιάς παραξενεύτηκε. Πρώτη φορά άκουσε για άντρα να γεννήσει αυγά και μάλιστα τόσα πολλά, σε μια μόνο μέρα! Στέλνει τους φρουρούς του λοιπόν να φέρουν τον κυρ-Κώστα και τα αυγά του να τα δει με τα μάτια του. Το μαθαίνουν και οι εφημερίδες και οι ρεπόρτερ, πάνε με τις κάμερες στο παλάτι, στήνεται κι ο κόσμος στα blogs και στην τηλεόραση να δει τον κυρ-Κώστα και τα αυγά του!

Παρουσιάζεται μετά από λίγη ώρα ο κυρ-Κώστας στο βασιλιά, αλλά… χωρίς αυγά, έχοντας άγνοια του όλου θέματος.

«Τι με θέλεις βασιλιά μου;» ρώτησε ο άνθρωπος, κάνοντας μια υπόκλιση.

Ο βασιλιάς του αποκρίθηκε. «Κυρ-Κώστα, ήρθαν και μου είπαν ότι σήμερα έχεις κάνει από το πρωί εκατό αυγά και σε κάλεσα για να μου πεις για το γεγονός!»

Τον κοίταξε ο κυρ-Κώστας με μάτια ολάνοιχτα από την έκπληξη. Άρχισε να ξύνει το κεφάλι του να θυμηθεί, μα δεν μπορούσε να σκεφτεί από πού μπορεί να είχε δημιουργηθεί αυτή η παρεξήγηση. Στο τέλος ήρθε στο νου του η πρωινή στιχομυθία με τη γυναίκα του και άρχισε να γελάει.

«Βασιλιά μου» του είπε, «εγώ δεν έκανα κανένα αυγό. Το πρωί όπως έκανα να βγω από το σπίτι, χτύπησα το κεφάλι μου και έσκουξα. Μάλλον κάποιος το άκουσε και έβγαλε φήμη ότι γέννησα αυγά...»

Οι ρεπόρτερ κοιταχτήκανε μεταξύ τους. Οι δημοσιογράφοι στενοχωρήθηκαν. Πώς θα έσωζαν το θέμα που είχαν ανακοινώσει για το θαυμαστότερο γεγονός της χρονιάς και πώς θα μετέδιδαν ζωντανά την θλιβερή εικόνα του κυρ-Κώστα χωρίς τα αυγά του, δίχως να γίνουν ρεζίλι; Ε, διέδωσαν λοιπόν ότι ο κυρ-Κώστας ντράπηκε από τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα και έκρυψε τα αυγά του, μιας και ήταν τόσα πολλά. Θα τα εμφανίσει άλλη φορά, είπαν, λίγα λίγα…

Αυτά από μένα… Προς γνώση και συμμόρφωση για όλους μας!

Δεν χρειάζεται να επιβεβαιώνουμε τον τίτλο μας συνέχεια…

Ας κάνουμε και μια ανατροπή καμιά φορά!

-- ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥΣ --

Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά αυτούς που τα υπογράφουν και οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι των γραφομένων τους. ο ΔΙΑΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται, όταν αυτές υπογράφονται.