Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Ο Γ. Δραπανιώτης σχολιάζει

Search Our Site

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον εξωγήινο στον Υμηττό . Είναι πασιφανές πλέον ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας (Ολιγαρχίας) έχει στενές επαφές τρίτου τύπου. Θα πρέπει να είμαστε λοιπόν πεπεισμένοι πως, πριν μιλήσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ανέβηκε στο Χορτιάτη όπου και εκεί συνάντησε εξωγήινο, που του υπαγόρευσε αυτά που θα έλεγε στο Βελλίδειο.

Οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης ξεκινούσαν τις ομιλίες του με το «τάδε λέγει Κύριος» και ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να ξεκινήσει το λόγο του στη ΔΕΘ με το «τάδε λέγει εξωγήινος…». Ο λόγος που έπρεπε να το κάνει είναι γιατί τα όσα είπε, είναι τόσο ακραία και έξω απ’ την Ελληνική πραγματικότητα που μόνο ον από άλλο πλανήτη θα μπορούσε να τα εκστομίσει.

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καταλάβει ότι οι δανειστές είναι της αρχής ότι, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Και αφού η συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα είναι στο 3,5% αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το τηρήσει. Άρα λοιπόν το πιο λογικό θα ήταν να συζητούμε πως θα πρέπει να διανεμηθεί αυτό το πλεόνασμα. Ουσιαστικά όμως με βάση αυτό που είπε για μείωση των πλεονασμάτων ο κ. Μητσοτάκης δίνει την απάντηση. Η υπεραπόδοση της οικονομίας δια μέσου δραστικής μείωσης της φορολογίας θα πηγαίνει ουσιαστικά στο μεγάλο κεφάλαιο, όπου ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι αυτό θα πυροδοτήσει έκρηξη ανάπτυξης. Ανάπτυξη όμως για ποιόν; Σίγουρα πάντως όχι για τους εργαζόμενους.

Να αναφέρουμε ότι κάτι παρόμοιο ζητούσε από τη Μέρκελ, σχετικά με τα πλεονάσματα της γερμανικής οικονομίας ο νεοφιλελεύθερος Λίντνερ του FDP για να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, η Μέρκελ όμως δεν ενέδωσε κι όλα τα ΜΜΕ των γερμανών μεγαλοκαρχαριών την χτυπάνε αλύπητα απ’ το πρωί ως το βράδυ. Κάτι ανάλογο που γίνεται και με τον Τσίπρα εδώ.

Να επισημανθεί επίσης ότι η μείωση υπεραπόδοσης της οικονομίας στερεί τη δυνατότητα απ’ το κράτος να κάνει έστω και ψήγματα κοινωνικής πολιτικής. Αλλά τώρα τι ψάχνουμε ψύλλους στ’ άχυρα; Που να γνωρίζουν τον όρο κοινωνική πολιτική οι θιασώτες της Θάτσερ και του Πινοσέτ;

Γίνεται εμφανές λοιπόν ότι, το πρόγραμμα Μητσοτάκη βασίζεται στη νεοφιλελεύθερη ιδέα των trickle down economics. Της θεωρίας δηλαδή, ότι με την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των υψηλών στρωμάτων, ο πλούτος θα διαχέεται και στα χαμηλά. Ότι ο επιχειρηματίας δηλαδή, θα μοιράζεται τα υπερκέρδη του με τους εργαζόμενους, επομένως και αυτοί θα έχουν όφελος από τη μειωμένη φορολογία των επιχειρήσεων. Κι εδώ ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να μας απαντήσει πόσους επιχειρηματίες έχει δει να μοιράζουν τα υπερκέρδη τους στους εργαζόμενους και σε ποιόν πλανήτη γίνεται αυτό; Κι αφού οι μεγαλοεπιχειρηματίες είναι τόσο ελεήμονες και φιλεύσπλαχνοι γιατί έχουν γεμίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια οι τράπεζες και οι offshore των φορολογικών παραδείσων και όχι οι τσέπες των εργαζόμενων; Διερωτήθηκε επίσης ο κ. Μητσοτάκης γιατί η Ιρλανδία προσελκύει εταιρείες όπως η Apple, η Google και η Facabook. Θα πρέπει να μάθει ο κ. Πρόεδρος πως η Apple το 2014 πλήρωσε στην Ιρλανδία φόρο 0,004%, όταν ο φόρος για τις Ιρλανδικές εταιρείες ανερχόταν στο 12,5%. Η Google μέσω Ιρλανδίας έχει γλυτώσει φόρους πάνω 1,1 δις δολάρια και η Facebook το 2014 πλήρωσε 4,327 λίρες σε φόρους, λιγότερα από τον μέσο εργαζόμενο. Με λίγα λόγια ο κ. Μητσοτάκης ονειρεύεται να κάνει τη χώρα μια φορολογική μπανανία.

Όσο για τη λογική του λιγότερου κράτους που πρεσβεύει ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ξέρει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο κερδίζουν έδαφος οι επανακρατικοποιήσεις, διότι ο ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ αυξάνουν κατά πολύ, σύμφωνα με διεθνής οικονομικούς αναλυτές, τη διαφθορά και δημιουργούν τεράστια οικονομική αιμορραγία στα κράτη.

Με λίγα λόγια το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απ’ τη ΔΕΘ είναι ίδιο και απαράλλαχτο με το πρόγραμμα που σχεδίασε το 2011, για την Ελλάδα το ΔΝΤ. Και για το οποίο το ίδιο το Ταμείο παραδέχτηκε πως ήταν αποτυχία.

Τέλος, επειδή πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για τον πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγούστο Πινοσέτ και το περιβόητο ασφαλιστικό του ένα έχω να πω, ακούγοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αρχίζω να πιστεύω πως, ο Πινοσέτ μπροστά του θα φαντάζει ως αγγελούδι, ως εξαπτέρυγο Σεραφείμ και πολυόμματο Χερουβείμ!

Γιάννης Δραπανιώτης

-- ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΟΥΣ --

Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά αυτούς που τα υπογράφουν και οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι των γραφομένων τους. ο ΔΙΑΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται, όταν αυτές υπογράφονται.